22 nov. 2021 | 07:40

Valeriu Gheorghiță, avertisment crunt privind noua tulpină virală Covid-19. Ce se va întâmpla cu persoanele vaccinate: „Acesta este marele risc”

Sănătate
Valeriu Gheorghiță, avertisment crunt privind noua tulpină virală Covid-19. Ce se va întâmpla cu persoanele vaccinate:
Coordonator campanie vaccinare anti-Covid-19 Sursă foto: Getty Images

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare anti-Covid-19, Valeriu Gheorghiță, atrage atenția asupra unui pericol catastrofal care ar putea să lovească și populația țării noastre viitorul apropiat. Din păcate, în Europa începe să se răspândească cu rapiditate o nouă tulpină virală, iar acest lucru indică faptul că nu va mai trece mult timp până când va sosi și în România. Medicul militar trage un mare semnal de alarmă cu privire la rata mică de vaccinare, ceea ce reprezintă un mediu bun de generare ale unor noi variante.

Riscurile provocate de numărul mic de vaccinări anti-Covid-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit ieri seară despre noile pericole la care este expusă în mod special Europa de Est, zonă în care predomină rata mică de vaccinare. Specialistul dă asigurări cu privire la existența unei tulpini noi care se răspândește cu rapiditate prin Europa și care ar urma să ajungă și în România. Din păcate, pe baza unei vaccinări reduse și a unui număr tot mai mare de cazuri Covid-19, coordonatorul campaniei de vaccinare avertizează că este foarte posibil ca noile tulpini Covid-19 se dezvolte alert în acest mediu optim.

„Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate ţările bine. Practic, nimeni nu este în siguranţă până când toată populaţia europeană nu este în siguranţă. Tocmai de aceea există un interes crescut al Bruxelles-ului faţă de România, faţă de Bulgaria, faţă de celelalte ţări din estul Europei care au în momentul de faţă o rată scăzută de vaccinare faţă de media europeană şi care poate în viitor să reprezinte potenţialul bazin de generare a noilor cazuri, dar şi a noilor variante virale, pentru că nu uităm că, de fapt, acesta este un alt lucru extrem de important şi anume faptul că pe măsură ce vom avea în continuare un număr important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale”, a explicat Valeriu Gheroghiță.

„Acest lucru ar fi catastrofal”

Din păcate, temerea actuală a medicului nu mai este reprezentată de gradul de viralitate al acesteia, fiind șanse mici ca o altă tulpină să fie mai virală decât Delta, însă, există mari șanse ca această nouă tulpină să anuleze efectele imunității oferite de vaccin sau chiar și de trecerea prin boală, astfel încât, persoanele imunizate în acest moment să nu mai fie protejate foarte bine împotriva unor forme grave ale bolii.

“Şi pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocoleşte răspunsul imun, care eludează parţial sau în totalitate răspunsul imun, or acest lucru ar fi catastrofal.

Practic ar însemna ca vaccinurile actuale şi protecţia dobândită până în acest moment la nivel populaţional ca urmare a trecerii prin boală şi ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri. Deci acesta este marele risc de a asista la o variantă virală care să fie adaptată, să aibă mutaţii care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Digi 24.

De asemenea, medicul a explicat că tehnologia ARN Mesager a vaccinurilor are capacitatea de a permite adaptarea vaccinurilor la majoritatea noilor variante, atâta timp cât nu va apărea o variantă care să ocolească răspunsul imun oferit de aceste seruri. În acest caz, Valeriu Gheorghiță susține că toată munca specialiștilor de la debutul campaniei de vaccinare și până acum va fi anulată.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Orașul din România prin care trece singurul pârâu termal din țară. Temperatura apei este de 30 de grade Celsius
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro