Valeriu Gheorghiță, avertisment crunt privind apariția valului 5. Ce spune despre noua tulpină care pândește România

Valeriu Gheorghiță, avertisment crunt privind apariția valului 5. Ce spune despre noua tulpină care pândește România
Valeriu Gheorghita, coordonator campanie vaccinare Inquam Photos / George Calin

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 avertizează cetățenii cu privire la un nou val al pandemiei, generat de o tulpină mai periculoasă și mai contagioasă. Medicul militar a oferit exemplul altor țări, subliniind faptul că România nu se află într-un scenariu favorabil, astfel că oricând ar putea fi grav afectată.

Sezonul rece, favorabil transmiterii comunitare Covid-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat recent la ce pericole este expusă țara noastră în această perioadă a anului, mai exact, în sezonul rece. Din păcate, frigul de afară îi impinge pe cetățeni să petreacă mai mult timp în încăperi închise și neaerisite, astfel că, riscul transmiterii cominitare crește exponențial. Din păcate, acest lucru se observă deja în alte țări, precum Marea Britanie, ceea ce crează o mare îndoială vu privire la ce va urma.

„În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a precizat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

România, pândită de o nouă tulpină Covid-19

În cazul în care imunizarea colectivă nu va ajunge la 70%, medicul Ghoerghiță avertizează că România ar putea să se confrunte cu un nou val al pandemiei. Pentru a putea preveni acest lucru, oamenii trebuie să respecte cu sfințenie măsurile de prevenire a transmiterii comunitare.

„Va fi foarte greu să facem acest lucru, pentru că este evident că în perioada următoarelor două luni, situația epidemiologică ar trebui să se liniștească, să se echilibreze.

Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, medicul avertizează că, fără măsuri clare din partea autorităților și fără un număr mare de persoane vaccinate, un nou val provocat de o tulpină mai periculoasă este pe cale să lovească România. Potrivit specialistului, noua tulpină ar putea apăra pe baza scăderii imunității în rândul persoanelor vaccinate în trecut.

„Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a concluzionat Valeriu Gheorghiță.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI