Valeriu Gheorghiță, anunțul pe care toată lumea îl aștepta. Când vor putea românii să se vaccineze la medicul de familie
Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat în cursul serii de luni când va începe vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie și cum va avea loc. Potrivit acestuia, fiecare medic de familie își va face lista proprie de pacienți care doresc vaccinare, având prioritate persoanele în vârstă și cele cu boli cronice.
Ce se va întâmpla începând cu luna aprilie
Coordonatorul campaniei de vaccinare a dezvăluit luni seară că luna aprilie va fi o lună a schimbărilor, astfel că va crește ritmul de vaccinare. Acest lucru va presupune creșterea numărului de persoane vaccinate în centrele de vaccinare, deschiderea unor centre noi, dar și demararea vaccinării de către medicul de familie.
„Noi ne gândim ca, de la sfârşitul lunii aprilie, pe lângă activitatea din centrele de vaccinare, care va fi crescută – pe de o parte prin deschiderea de noi centre de vaccinare.
Pe de altă parte vom creşte numărul de persoane vaccinate per cabinet de la 60 la aproape 90 de persoane – de la sfârşitul lunii aprilie vom demara şi activitatea de vaccinare în cabinetele medicilor de familie.
Chiar astăzi am transmis către Direcţiile de Sănătate Publică o adresă prin care solicit evaluarea la nivelul fiecărui judeţ a medicilor de familie care pot să fie incluşi în acest demers de vaccinare pentru a putea realiza catagrafia la nivelul fiecărui judeţ şi a demara procedurile care stau la baza acestei activităţi de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la Realitatea Plus.
Ce tipuri de vaccin vor fi folosite de către medicii de familie
Potrivit doctorului colonel, Valeriu Gheorghiță, fiecare medic își va face lista de pacienți, analizând totodată prioritățile. Pentru moment, estimarea este undeva la 10, 20 de persoane vaccinate zilnic într-un cabinet de familie, astfel că numărul de persoane vaccinate zilnic ar putea fi de 50.000. Însă, acest lucru depinde de numărul medicilor care se vor înscrie în campania de vaccinare.
Coordonatorul campaniei de vacinare a specificat că tipul de vaccin folosit în cabinetele medicului de familie vor fi cele de tip vector viral (AstraZeneca), datorită condițiilor mai ușoare de păstrare.
„Practic, fiecare medic de familie îşi va evalua lista proprie de pacienţi, va stabili care este numărul de persoane care doresc să se vaccineze – de asemenea respectând criteriile de prioritizare – vor fi vaccinaţi rând pe rând”, a explicat Gheorghiţă, potrivit sursei citate.