Valeriu Gheorghiţă, anunţul momentului despre varianta Omicron: “Este puţin probabil să genereze cazuri severe”

Valeriu Gheorghiţă, anunţul momentului despre varianta Omicron: “Este puţin probabil să genereze cazuri severe”
Valeriu Gheorghiță, anunț despre Omicron: ce spune doctorul?

Valeriu Gheorghița vine cu un anunț important pentru români. Ce spune acesta despre varianta Omicron? Coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19 aduce în prim-plan estimările autoritățile. Cum ar putea fi în România?

Valeriu Gheorghiță, anunț despre Omicron: estimările autorităților

Coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19 a explicat care sunt datele noi apărute despre Omicron și ce categorie de persoane ar putea să fie protejate de formele severe date de această variantă.

Există posibilitatea ca noua tulpină a virusului chinezesc să se răspândească la nivel internațional, prezentând astfel un risc global ‘foarte ridicat’ de valuri de infecție care ar putea avea ‘consecințe grave’ în unele zone, conform delarațiilor de luni din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Agenția a îndemnat cele 194 de state membre să „se asigure că există planuri” în vederea menținerii serviciilor de sănătate esențiale. Valeriu Gheorghiță a fost întrebat despre această varianță și despre măsurile pe care ar putea să le ia România.

Ce știm până la acest moment?

Acesta a mărturisit că lucrul pe care îl știm la moment este că este una din cele mai interesante variante a COVID-19 pentru că există cel puțin 30 de mutații la nivelul proteinei Spike.

El a mai subliniat că există o variantă de scăpare a variantei de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, lucru care reprezintă o problemă. Medicul a declarat că din datele preliminare se pare că Omicron are capacitatea de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție anterior, dar și de a genera cazuri de infecții la persoane cu schema completă.

Specialistul a concluzionat cu faptul că persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau care au fost imunizate sunt cu siguranță mult mai bine protejate în fața formelor severe.

Problema principală

„Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit pănă la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât supă vaccin cât şi după boala naturală.

Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate.

În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta. Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă.

Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe”, a spsu Valeriu Gheorghiță în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire de la Antena 3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI