Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră despre vaccinare. Ce surpriză îi așteaptă pe români în luna aprilie

Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră despre vaccinare. Ce surpriză îi așteaptă pe români în luna aprilie
Valeriu Gheorghiță, veste bună pentru români

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, Valeriu Gheorghiță, a transmis în această dimineață câteva informații referitoare la imunizarea cetățenilor. Începând de astăzi, toate persoanele se vor putea înscrie pentru a se putea vaccina în cea de-a treia etapă.

Cine are, în continuare, prioritate la vaccinare

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, toate locurile disponibile de pe platforma de vaccinare vor fi ocupate de către români, odată ce vor fi accesate. După ce se vor rezerva, imediat va începe etapa de programare a cetățenilor, însă, cei cu prioritate vor fi în persoanele vârstnice.

După etapa programării, fiecare persoană va primi pe platformă o dată estimativă de vaccinare, urmând ca ulterior să fie stabilitae datele exacte.

„Noi estimăm că locurile libere vor fi ocupate în momentul în care utilizatorii vor deschide platforma și le vor accesa. După ce se vor ocupa locurile, automat vor fi deschise listele de programare, dar și aici prioritate vor avea persoanele vârstnice, aceștia vor ocupa primii locurile la programare. Platforma va genera și un mesaj vizual cu data estimativă.

Noi ne dorim să avem un grad maximal de ocupare în fiecare centru de vaccinare. În ceea ce privește stocurile de vaccin de la Pfizer și Moderna suntem cu un procent de utilizare de 80-90%. Avem un stoc destul de consistent de la Astra Zeneca, însă se anunță o reducere consistentă a numărului de doze de la această companie”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Când se va atinge numărul de 100.000 de persoane vaccinate pe zi

Datorită numărului mare de vaccinuri primite, autoritățile din România anunță că în luna aprilie s-ar putea ajunge la 100.000 de persoane imunizate zilnic, ceea ce reprezintă un pas uriaș către o revenire la viața de dinainte de pandemie, dar și către scăderea cazurilor grave de Covid-19.

Valeriu Gheorghiță a confirmat faptul că reacțiile adverse apărute după vaccinarea cu AstraZeneca sunt mult mai frecvente față de reacțiile produse de vaccinurile produse de Pfizer și Moderna.

“Din aprilie ne dorim să atigem și chiar să depășim acel prag de 100.000 de persoane vaccinate pe zi cu prima doză și a doua doză.

Categoric avem o frecvență mai crescută la vaccinul Astra Zeneca, de 5 ori mai mare decât la celelalte vaccinuri. Este important să monitorizăm foarte atent aceste reacții adverse. În perioada următoare, la nivel european va fi emis primul certificat de siguranță în privința vaccinării cu AstraZeneca”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare la Radio România Actualități.