Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră despre doza booster. Cât de eficientă este, de fapt

de: Ana Chivu
10 12. 2021

Valeriu Gheorghiță vine cu un anunț extrem de important pentru români. Ce spune medicul despre eficiența dozei booster? Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare aduce detalii pentru toată lumea despre a 3-a doză de vaccin.

Valeriu Gheorghiță, detalii despre doza booster: ce spune medicul despre eficiența sa?

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare susține că doza a 3-a a vaccinului împotriva COVID-19 crește de cel puțin 25 de ori nivelul anticorpilor. România nu reduce deocamdată perioada în care se face doza booster pentru că trebuie să se consolideze răspunsul imun pe termen lung.

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat despre doza booster a vaccinului și despre noua variantă Omicron a virusului chinez. Specialistul a declarat că dacă o persoană a trecut prin boală și a făcut schema completă de vaccinare are un răspuns imun care asigură o protecție foarte bună și pe o durată mai lungă de timp.

„Noi am lăsat posibilitatea ca opțional, la cerere, persoanele care au istoric de trecere prin boală și au schema completă de vaccinare să poată face totuși, după 6 luni de la vaccinare, doza de booster”, afirmă Valeriu Gheorghiţă.

Conform acestuia, este recomandată administrarea dozei booster în cazul persoanelor care au fost vaccinate cu prima schemă și nu au trecut prin boală. De asemenea, același îndemn este și în dreptul persoanelor vulnerabile.

Explicațiile specialistului

„Desigur că prioritatea tuturor va fi să creștem numărul celor care se vaccinează cu prima schemă, dar trebuie să dăm posibilitatea celor care au făcut schema de vaccinare să își consolideze răspunsul imun inclusiv cu doza de booster”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat dacă în România va fi schimbată perioada în care se va administra doza a 3-a, medicul a răspuns că nu sunt motive momentan. Cel din urmă a mai adăugat și că booster-ul crește de cel puțin 25 de ori la nivelul anticorpilor.

„Nu, nu avem motive în acest moment, pentru ca această doză de booster să aibă efect de booster trebuie făcută la distanță de prima schemă. Dacă o aducem mai aproape de prima va funcționa ca doza a 3-a, adică va crește pe moment răspunsul imun, dar nu va asigura o durată mai lungă a protecției.

Rolul de booster este de consolidare a răspunsului imun nu doar imediat, ci și pe termen lung”, a detaliat Valeriu Gheorghiță.