01 iul. 2021 | 12:12

Valeriu Gheorghiță, anunț bombă despre o nouă schemă de vaccinare anti-Covid-19. Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat prima doză cu AstraZeneca

Sănătate
Valeriu Gheorghiță, anunț bombă despre o nouă schemă de vaccinare anti-Covid-19. Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat prima doză cu AstraZeneca
Valeriu Gheorghiță, anunț bombă despre o nouă schemă de vaccinare

Valeriu Gheorghiță vine cu vești bune pentru persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca, dar își doresc să facă doza de rapel cu un ser de tip ARN mesager (Pfizer sau Moderna). Anunțul a fost făcut în ședința CNCAV de astăzi, acolo unde coordonatorul campaniei de vaccinare a oferit primele informații despre noua schemă de vaccinare.

Cine poate opta pentru doza de rapel cu Pfizer sau Moderna

În urma mai multor certcetări științifice s-a demonstrat că vaccinarea cu o doză de AstraZeneca și una cu un ser care folosește tehnologia ARNm ar asigura o imunizare foarte bună, lucru confirmat și de medicul militar Valeriu Gheorghiță, în această dimineață.

Potrivit acestuia, în curând, România ar putea efectua această schemă de vaccinare. Renumitul medic a menționat, de asemenea, cine sunt persoanele care se încadrează în categoria celor cărora le este permisă vaccinarea cu două seruri anti-Covid-19 care folosesc tehnologii diferite.

“Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare, având în vedere că avem date științifice.

Persoane sub 60 de ani, de sex feminin, mai ales dacă utilizează contraceptive orale sau care sunt în primul an de la diagnosticul unei afecțiuni oncologice sau persoane care au antecedente tromboembolice, persoane care au antecedente de trombocitopenie sau ciroză hepatică cu sau fără trombocitopenie”, a explicat acesta, în timpul sedinței CNCAV.

Acesta a subliniat că aceste scheme de vaccinare heterologe se bazează pe administrarea primei doze cu AstraZeneca, iar cea de-a doua cu un vaccin de tip ARNm, indiferent dacă este Pfizer sau Moderna.

„Al doilea lucru pe care aș vrea să îl dezvăț este legat de schemele heterologe de vaccinare, două vaccinuri cu tehnologii diferite. Schemă de vaccinare cu prima doză AstraZeneca și a doua doză se efectuează cu un vaccin pe baza de ARN mesager”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit alephnews.ro.

Reacții adverse apărute după combinarea vaccinurilor

Valeriu Gheorghiță a anunțat, că cel mai probabil, România va adopta în curând această schema de vaccinare, având în vedere existența studiilor științifice care confirmă eficacitatea administrării celor două tipuri de ser.

„Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare, având în vedere că avem date științifice. Fiecare stat își face politică publică de vaccinare pe baza de date științifice care să certifice siguranță și eficacitatea acestor schemei de vaccinare”, a adăugat medicul.

Cu privire la apariția reacțiilor adverse, în urma administrării celor două tipuri de vaccin, Valeriu Gheorghiță afirmă apariția unor efecte cu un grad ușor spre mediu.

“Fundamentarea este legată de faptul că această schemă pare că are același nivel de imunogenitate. Se atinge cel puțin același nivel cu schemă care folosea același tip de vaccin. Profilul de siguranță din studiile publicate în Spania, în mod special, dar și în Germania.

Intensitatea reacțiilor adverse comune pare a fi ușoară spre medie în cazul în care se combină vaccinuri care folosesc tehnologie diferită”, a dar asigurări coordonatorul campaniei de vaccinare.

Agenția Europeană a Medicamentului nu a dat undă verde acestei scheme de vaccinare

În ciuda rezultatelor bune reieșite din studiile științifice, Valeriu Gheorghiță a menționat că Agenția Europeană a Medicamentului nu recomandă pentru moment combinarea celor două tipuri vaccinuri. Chiar și așa, patru state folosesc deja această schema de vaccinare, iar efectele au fost cât se poate de bune.

Medicul a dat asigurări asupra faptului că autoritățile din România se preocupă de toate studiile științifice, iar la momentul oportun vor fi luate cele mai bune decizii pentru binele cetățenilor.

“De altfel, Agenția Europeană a Medicamentului a spus cât se poate de clar faptul că în acest moment nu se poate face o recomandare în acest sens, dar sunt deja cel puțin patru state care folosesc, la nivel European, această schemă heterologă de vaccinare și este foarte posibil că în viitor să devină o abordare de rutină care să facă parte din strategia de vaccinare împotriva covid.

Studiile arată faptul că prima doză de vaccin cu un vaccin pe baza de vector viral urmată de administrarea după minim opt săptămâni a unui vaccin cu ARn mesager se asociază cu profil de siguranță bun și date de imunogenitate bune.

Momentan nu este o decizie luată dar am vrut să va informăm legat de faptul că ne preocupă acest subiect pentru că în ultima perioada în spațiul public au fost o serie de mesaje transmise referitoare la faptul că în anumite țări se discuta și s-au adoptat aceste scheme.

În permanență evaluăm datele științifice și tocmai din acest motiv avem această valoare. Am solicitat punctul de vedere al comisiilor de specialitate din misterul sănătății. În consecință în momentul în care vom hotărî, va fi cunoscută și adus în atenția publicului”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

 

 

Parteneri
Cine sunt concurenții de la "Insula Iubirii". Surprize mari la Antena 1
Redactia.ro
”Acord total!”. Ianis Hagi s-ar fi înțeles cu noua echipă
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Lovitura pregătită de Netflix. Povestea este reală
EVZ.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
S-a vândut o CELEBRĂ CLĂDIRE din România. A fost construită în urmă cu mai mult 80 DE ANI
Capital.ro
Compania de curierat care deschide un nou hub regional. Peste 150 de noi locuri de muncă!
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ALERTĂ NUCLEARĂ în EUROPA! Avertismentul RUSIEI la doi pași de ROMÂNIA
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro