Valeriu Gheorghiță, adevărul despre riscurile vaccinului AstraZeneca. Ce se întâmplă după prima doză administrată: „Așa funcționează sănătatea publică”
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheroghiță, a venit cu explicații suplimentare cu privire la vaccniul cu AstraZeneca. Acesta a comparat beneficiile și riscurile acestui ser cu mersul cu mașina sau avionul, dar și cu pericolele ce pot apărea în acest sens. Medicul a explicat, de asemenea, ce pot face românii care au refuzat să mai facă doza de rapel cu AstraZeneca.
„Așa funcționează sănătatea publică”
Valeriu Gheorghiță a revenit în cursul zilei de ieri la subiectul privind vaccinarea cu AstraZeneca. În urma scandalului apărut în jurul acestui vaccin din cauza problemelor trombotice, peste 90.000 de români și-au anulat programarea la vaccinarea cu acest ser. În acest moment, în România există 750.000 de doze disponbile, dintre care, 9000 sunt rezervate pentru persoanele care urmează să-și facă doza de rapel cu acest vaccin.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că riscurile vaccinării sunt mai mici, comparativ cu beneficiile aduse. Pentru a putea fi înțeles de toată lumea, Valeriu Gheorghiță a comparat imunizarea cu AstraZeneca cu mersul cu mașina sau avionul, două metode sigure teoretic, dar care pot avea și riscuri, într-o oarecare măsură.
„Gândiți-vă la mersul cu mașina sau mersul cu avionul. Sunt mijloace de transport sigure, pe care le folosim, dar asta nu înseamnă că nu se întâmplă accidente. Se întâmplă, face parte din statistică. Așa funcționează sănătatea publică. Trebuie să iei decizii în favoarea celor mulți, pentru că așa se stabilesc riscurile și beneficiile la orice decizie medicală.
Vorbim de un risc de 6 evenimente trombotice la 1 milion de persoane vaccinate. Practic, dacă am vaccina 20 de milioane de persoane, am ajunge la 120 de evenimente trombotice. Doar în anul 2019 am înregistrat la nivel național 128 de tromboze de sinus venos cerebral”, a declarat Valeriu Gheorghiţă în cadrul unei emisiuni.
La cât timp se poate reface schema de tratament după prima doză cu AstraZeneca
Medicul Gheorghiță a dezvăluit că nu a fost stabilită o perioadă exacta la care s-ar putea reface schema de tratament în cazul persoanelor care refuză cea de-a doua doză cu AstraZeneca, însă acesta consderă că o perioadă de trei luni ar putea fi considerate decentă. Acedta a mai subliniat că persoanele vaccinate cu o singură doză nu sunt considerate imunizate, în ciuda faptului că serul asigură după prima doză o imunitate de 70%.
Potrivit specialiștilor, imunitatea obținută începe să scadă foarte mult după trei luni, astfel că pacientul își va pierde anticorpii formați.
„Ar putea, la un moment dat, dar nu știm care este timpul optim, după 3 luni, după 6 luni. (…) Probabil că durata estimată optimă, de bun simț medical, e undeva la 3 luni de la prima doză (…) Nu avem stabilit un moment oportun pentru reluarea unei scheme de vaccinare și nu avem nici măcar o indicație în afara unor situații punctuale, când la prima doză persoana respectivă dezvoltă șoc anafilactic și se recomandă vaccinarea după o perioadă estimată de cel puțin trei luni cu un alt tip de vaccin. Ne mai lipsesc date, dar vor apărea în perioada următoare”, a adăugat acesta la Digi24.