Valeriu Gheorghiță, adevărul despre gradul de vaccinare al populației: „Virusul se mișcă mai repede și decât noi și decât deciziile pe care noi le-am luat”
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre gradul de imunizare al populației, exprimându-și regretul față de procentul mult prea mic de persoane protejate împotriva virusului.
Toate eforturile ar putea fi pierdute
Una dintre cele mai reprezentative persoane în această perioadă este Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Cu un simț deosebit al răspunderii și al transparenței, medicul a fost întotdeauna deschis cu cetățenii, ținându-i la curent cu evoluția campaniei de vaccinare, dar și cu problemele apărute în aces sens.
În cursul serii de joi, medicul colonel a dezvăluit că doar 15% din populație este vaccinată până în acest moment, motiv de îngrijorare pentru medici și autorități. Acesta a susținut, de asemenea, că riscul ca tot efortul să fi fost în van este mare, atâta timp cât acest procent nu va mai crește suficient de mult.
„ Suntem pe la 15% în acest moment. Dacă nu am reuși ca în perioada următoarelor luni să controlăm așa cum trebuie pandemia, am fi cu același restricții. Posibilitatea ca acest virus să capete noi mutații care nu vor mai fi acoperite de vaccinurile care deja au fost administrate, adică să punem cumva în pericol și beneficiul pe care persoanele vaccinate îl au.
Dacă apar alte tulpini virale care nu mai sunt acoperite suficient de bine de vaccin am pierdut orice efort pe care l-am făcut. (…) Din păcate virusul ne-a demonstrat până acum că se mișcă mai repede și decât noi și decât deciziile pe care noi le-am luat. Suntem de multe ori în spatele evoluției acestei pandemii și luăm decizii reactive în loc să avem decizii proactive”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.
Unde se vor mai deschide centre de vaccinare
Coordonatorul campaniei de vaccinare a dezvăluit că se va implica activ în această acțiune a creșterii gradului de imunizare al populației, Valeriu Gheorghiță a subliniat nevoia urgentă a deschiderii unor noi centre de vaccinare, în funcție de cererile reieșite de pe listele de așteptare.
„Până la acest moment ce a contat pentru noi în alocarea acestor cabinete și în alocarea centrelor de vaccinare au fost criteriile demografice, ulterior am luat în calcul criteriul epidemiologic, rata de incidență cumulată a cazurilor, iar un alt criteriu, de aici înainte, este adresabilitatea, numărul de persoane înscrise pe liste de așteptare.
Și este firesc ca într-un județ unde ai foarte multe persoane înscrise pe liste de așteptare să aloci mai multe centre pentru că acolo este o dorință mai mare de vaccinare și să echilibrezi acest lucru. Cum se întâmplă în București, unde categoric este nevoie să mai deschidem centre de vaccinare”, a mai declarat dr. Valeriu Gheorghiță.