Valeriu Gheorghiță, adevărul despre cazurile de miocardită apărute în rândul tinerilor vaccinați anti-Covid-19 în România. Ce reacții adverse au dezvoltat
Cu două zile în urmă, medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit despre vaccinarea anti-Covid-19 în rândul tinerilor și al adolescenților cu vârste cuprintre între 12-19 ani. Până în acel moment se imunizaseră 142.000 de persoane din această categorie, însă doar o mică parte a avut ca efecte secundare semnificative miocardita.
Cât de importantă este vaccinarea anti-Covid-19 în rândul tinerilor
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a explicat cât de important este ca tinerii să se imunizeze împotriva noului coronavirus și al tulpinilor periculoase apărute în utlima vreme.
Potrivit acestuia, reticența părinților poate fi îndepărtată prin vaccinare, căci imunizarea tinerilor reduce foarte tare riscul îdezvoltăriiunor forme grave și a contactării tulpinilor periculoase, odată cu revenirea la școală după vacanță.
„Practic, s-a observat că, la un milion de persoane vaccinate din grupa de vârstă 12 – 15 ani, putem evita 5.700 de cazuri noi de îmbolnăviri şi aceste cazuri în perioada următoare s-ar putea să fie generate de tulpina Delta, ele vor genera cazuri secudare foarte multe, când copiii merg la şcoală în colectivitate”, a explicat printre altele Valeriu Gheorghiţă.
Cu privire la apariția miocarditei, medicul a explicat fenomenul apărut în SUA după administrarea a șapte milioane de doze la tineri, în Statele Unite ale Americii. Potrivit acestuia, ulterior au fost raportate 300 de cazuri de miocardită, un număr relativ mic raportat la numărul total de vaccinări.
Preşedintele CNCAV a oferit mai multe informații cu privire la miocardită, subliniind faptul că aceasta reprezintă o inflamaţie a muşchiului cardiac, care se manifestă prin durere în piept, alternată în naumite cazuri cu stare de oboseală, frisoane, febră și dureri musculare.
Cine sunt persoanele afectate de miocardită
Medicul a explicat că acest tip de afecțiune apare la persoanele sub 30 de ani, în special, în rândul băieților.
”În mod obişnuit avem miocardite, în populaţia generală avem o prevalenţă mare – număr crescut de cazuri la persoanele sub 30 de ani, în general de sex masculin. Ele sunt date de infecţii virale. Infecţia cu SARS-COV 2 poate să dea miocardite la tineri”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, potrivit Digi24.
Întrebat despre situațiile de miocardită apărute în România, coordonatorul campaniei de vaccinare a dezvăluit existența a două astfel de cazuri, la doi tineri de 17 ani.
”Sunt 142.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, persoane între 12 şi 19 ani inclusiv. Nu au fost multe raportări, majoritatea sunt dureri la locul de administrare, dureri musculare, dureri de cap, dureri musculare, dureri de cap, frebră, frison. Au fost două cazuri de miocardită la tineri de 17 ani care au avut o evoluţie foarte bună”, a concluzionat specialistul.