Vâlcov ar putea primi o pedeapsă mai mică: cum vor avocații să-l scape
Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare, ar putea primi la apel o pedeapsă mult mai blândă. Avocații încearcă să-l scape în baza unei decizii CCR.
Darius Vâlcov, cunoscut pentru că și-ar fi ascuns tablourile prin cimitire, ar putea scăpa de acuzația de spălare de bani. În primă instanță a fost condamnat și pentru această infracțiune. A primit șase ani, practic „grosul” pedepsei totale.
A mai primit patru ani pentru luare de mită și doi ani pentru operațiuni comerciale nelegale. După contopire, a rezultat pedeapsa de opt ani, potrivit Digi 24.
Acum, avocații încearcă să-l scape de această acuzație și forțează chiar obținerea unei achitări.
Ce invocă avocații lui Vâlcov
În recursul depus la Înalta Curte, avocații lui Vâlcov invocă o decizie de neconstituționalitate a articolului referitor la spălarea de bani.
CCR a arătat, recent, că dacă o persoană s-a folosit de banii proveniți din infracțiuni nu înseamnă neapărat că a săvârșit infracțiunea de spălare de bani. Adică exact motivul pentru care a fost condamnat Vâlcov. Consilierul premierului, fost primar al Slatinei, e acuzat că și-a cumpărat lingouri și tablouri din banii primiți ca mită.
Decizia CCR referitoare la infracțiunea de spălare de bani a fost pronunțată după decizia de condamnare din primă instanță. Este și motivul pentru care avocații lui Vâlcov se folosesc de ea.
Vâlcov, aproape de decizia definitivă
Judecarea recursului în dosarul lui Darius Vâlcov va începe curând la Înalta Curte. Chiar dacă a fost condamnat în februarie 2018, avocații săi au făcut apel abia anul acesta. Asta pentru că motivarea primei condamnări a fost publicată cu întârziere.
Acolo, magistrații arătau că însuși Darius Vâlcov a cerut să fie testat cu detectorul de minciuni, a sugerat și întrebarea, dar aparatul tot a arătat că a mințit.
Vâlcov a fost condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, luare de mită și operațiuni financiare incompatibile cu funcția de primar. Procurorii susțin că banii obținuți din mită (cam 20% din valoarea contractelor pe care le acorda cu dedicație) au fost investiți în tablouri și lingouri de artă.
În motivarea condamnării se arăta că inclusiv soția sa, Lavinia Șandru, a mințit. Ea spunea că aceste bunuri reprezintă daruri de botez, ceea ce nu s-a confirmat.