Se schimbă certificatele verzi covid-19. Ce modificare a fost adoptată pe final de 2021

de: Anca Lupescu
27 12. 2021

Valabilitatea certificatelor verzi se schimbă. Comisia Europeană propune noi modificări în ceea ce privește certificatul covid-19, cel fără de care multe țări nu acceptă turiști. Europenii sunt nevoiți să arate dovada vaccinării cu ambele doze, a trecerii prin boală sau a unui test negativ de tip PCR pentru a intra în alte țări. Certificatul covid-19 era valabil pentru șase luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Ce se întâmplă cu valabilitatea certificatului covid

Update 27 decembrie 2021:

Se aduc noi modificări privind certificatele digitale covid-19. Noile marcaje au fost implementate și în România pe certificatele digitale în funcție de doza de vaccin, conform noilor norme europene de codificare.

Mai exact, certificatele de vaccinare se marchează 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii de două doze, 2/1 pentru o doză de rapel după o vaccinare cu doză unică.

Din 24 decemrie, pe certificatele UE digitale emise în România se schimbă marcajul european pentru diferențierea dozelor suplimentare de rapel. Cei care și-au făcut vaccinul Johnson&Johnson și au făcut doza booster să își genereze un nou certificat covid, ca pe el să apară 2/1.

S-au emis până la 24 decembrie 2021, în România, 10,5 milioane de certificate digitale UE prin platforma https://certificat-covid.gov.ro.

Certificatele covid emise în blocul comunitar vor fi valabile 9 luni fără o doză booster.

Acum, Uniunea Europeană recomandă ca valabilitatea certificatelor de vaccinare covid-19 să fie limitată la 9 luni pentru călătoriile în interiorul blocului comunitar.

Totodată, Comisia European propune acordarea de prioritate călătorilor imunizați. Organismul european propune joi ca statele membre să primească toți călătorii vaccinați cu seruri aprobate de blocul comunitar.

CE va cere ca începând cu 10 ianuarie să fie primiți și cetățeni care s-au vaccinat cu seruri aprobate de OMS.

Totodată, modificările privind validitatea vaccinării sugerează că va fi nevoie de alte doze după perioada de 9 luni de imunitate.

Ce modificări face Comisia Europeană

Cazurile continuă să crească în Europa, așa că organismul de decizie european vrea să renunțe de la 1 martie la lista albă de țări din care toți călătorii sunt autorizați să vină, indiferent de statutul de vaccinare.

De la această dată, doar cei care sunt vaccinați sau recuperați după boală și au un certificat digital covid sau un permis echivalent pot intra în blocul comunitar.

Noile norme ar putea permite călătoria în UE și copiilor cu vârste cuprinse între 6-17 ani, care au un test PCR negativ înainte de plecare, chiar dacă nu au fost vaccinați.

Fiecare țară membră poate cere suplimentar testare la sosire ori măsuri precum carantină și autoizolare.

Printre propuneri se află și necesitatea dovezii unui test pCR negativ pentru toți călătorii care au fost vaccinați cu un ser aprobat de Organizația Mondială a Sănătății,, dar care nu este aprobat de autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, dar și pentru cei care călătoresc și s-au recuperat după covid-19.