Valabilitatea cardurilor de energie, prelungită. Adrian Câciu, anunţ aşteptat de toţi beneficiarii. Până când se pot folosi banii

de: Corina Oprea
02 11. 2023

Vești bune pentru cei care au carduri de energie și încă nu au consumat banii de pe ele. Adrian Câciu a făcut un anunț neașteptat pentru toți românii care beneficiază de acest ajutor. Astfel, ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene informează că termenul de valabilitate al acestor carduri se prelungește.

Când expiră cardurile de energie

Vești bun pentru toți românii care dețin carduri de energie. În urma anunțului făcut ieri de către reprezentanții Poștei Române, care indicau expirarea acestor ajutoare la data de 27 decembrie 2023, Adrian Câciu a confirmat prelungirea valabilității cardurilor de energie până în anul următor.

Mai exact, data e 27 decembrie nu mai este valabilă. Ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene informează că termenul de valabilitate ar cardurilor a fost prelungit, iar românii care nu le-au folosit încă o pot face până la data de 31 martie 2024.

”O veste bună pentru cei aproximativ 2 milioane de beneficiari ai voucherelor pentru energie: Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024″, a anunțat Adrian Câciu.

Sunt mulți români care nu au folosit suma integrală de pe aceste carduri, motiv pentru care autoritățile au decis să le vină în ajutor. Astfel, mai au la dispoziție încă cinci luni să plătească facturi, să cumpere lemne sau gaze cu ajutorul sumei de 1400 de lei.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat intenția de a demara procesul de ajustare a legilor naționale pentru o implementare rapidă a acestui acord. De asemenea, Adrian Câciu a evidențiat ideea conform cpreia compensarea prețurilor la energie este o măsură crucială pentru a oferi sprijin familiilor vulnerabile.

Ce poți plăti cu cardurile de energie

Deși au trecut deja nouă luni de când a intrat prima tranșă pe cardurile de energie, încă sunt români care nu au înțeles ce au de făcut când trebuie să plătească facturile. Mulți dintre ei nici măcar nu au folosit vreodată acest card.

Precizăm că serviciile ce se pot plăti cu acest card sunt: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale folosite pentru încălzirea locuinței.

Vezi și: Interzis pentru românii care au carduri de energie. Așa vor pierde banii imediat

Facturile curente sau restante pot fi achitate exclusiv pentru consumul la domiciliul beneficiarului. Utilizând un card, se pot efectua mai multe plăți către diverse companii furnizoare de servicii până la epuizarea sumei disponibile.

Plățile sunt realizate prin intermediul unui mandat poștal, limitându-se la maxim 8 plăți pe locuință în cadrul programului de sprijin. Acest sprijin nu se consideră venit și nu interferează cu beneficiile precum venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau statutul de consumator vulnerabil în ceea ce privește energie.

Care sunt actele necesare pentru plata cu cardul de energie

Pentru a efectua plata cu cardul de energie, ai nevoie de doar trei documente:

  • Cardul de energie
  • Actul de identitate al beneficiarului
  • Factura prin care să dovedești că ai de plată sau ai rămas restant din lunile trecute.

Te-ar putea interesa și: Atenție, cardurile sociale expiră! Până când sunt valabile, poți să rămâi fără bani

Plata poate fi făcută la orice filială a Poștei Române SAU la poștașul desemnat pentru domiciliul beneficiarului. Se completează un mandat poștal către contul furnizorului de energie sau asociației de proprietari/locatari, după care se primește un document care atestă plata, indicând suma rămasă, valoarea plății și furnizorii către care s-a direcționat plata.

În situația în care beneficiarul are alt domiciliu decât cel menționat pe cardul de energie, este necesar un contract de furnizare a energiei pentru domiciliul declarat și o declarație personală din partea beneficiarului, confirmând utilizarea ajutorului pentru domiciliul unde locuiește.

De precizat că nu se poate retrage numerar de pe carduri și nici nu pot fi vândute sau închiriate. Cei care încearcă să folosească aceste carduri în alte scopuri, riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 42.000-60.000 lei.