Val de cutremure în România, vineri dimineață. Zonele zguduite de 3 seisme

de: Ștefan R. Apostol
09 08. 2024

România, din păcate, nu scapă de activitățile tectonice. Conform INCDFP, a fost un val de cutremure în România, vineri dimineață, specialiștii precizând și care au fost zonele zguduite de 3 seisme.

Val de cutremure în România, vineri dimineață

În ultimele 4 ore al dimineții de vineri, 9 august, conform datelor INCDFP, a fost un val de cutremure în România. Primul seism a avut loc în jurul orei 01:45, în zona Poiana Soichii, cu o intensitate de 2,5 grade pe scarfa Richter.

Următorul, în jurul orei 4:37, avea să se producă foarte aproape de Pălăvari, ceva mai puterinc decât primul. Acest seism a avut o intensitate de 2,9 grade pe aceași scară de valori.

Din păcate, activitatea telurică a continuat, astfel că la primele ore ale dimineții, în jurul orei 5:41, a avut loc un al treilea cutremur. De data asta, a fost resimțit în județul Prahova, foarte aproape de localitatea Bighilin, având aceeași intensitate ca cel de la ora 4, anume de 2,9 grade pe scara Richter.

Din datele specialiștilor, primele două cutremure s-au produs în zona seismică Vrancea, iar al doilea, așa cum precizam, în județul Prahova.

Zonele zguduite de 3 seisme

Specialiștii spun că, deși nu s-au înregistrat pagube materiale, seismul de la ora 01:45 a fost resimțit foarte aproape de Focșani, și s-a produs la o adâncime de 116 km. Cel mai apropiat oraș din apropierea epicentrului este Bahnele, un oraș cu 618 locuitori din România, la o distanță de 5,4 km spre sud-vest.

În ceea ce privește cutremurul de la ora dimineții, 05:41, acesta s-a produs la o adâncime de 9,7 km, iar cel mai apropiat oraș mare în care seismul ar fi putut fi resimțit este Ploiești.

Mai multe orașe și sate mai mici sunt situate mai aproape de epicentru și este posibil să fi experimentat cutremure mai puternice. În capitala României, București, la 63 km distanță de epicentru, cutremurul nu a putut fi resimțit, mai spun specialiștii în fizica pământului.

Din ce în ce mai multe cutremure în România

Din datele furnziate de INCDFP, ultimele trei luni au adus un val de cutremure destul de ridicat. În unele cazuri, cum este și cel de azi, au fost și câte 2-3 cutremure pe zi, plus undele ulterioare de șoc.

În ultimii 2 ani au apărut activități seismice și în zone, unde în trecut se credea că s-au atenuat, precum cele din Oltenia, Banat, sau chiar din centrul Transilvaniei.

Deși nu se pot prezice cu exactitate, specialiștii sunt de părere că ar putea exista riscul unui cutremur mai mare de 6 grade în România, ca urmare a creșterii tensiunii tectonice.