Val de cutremure în România, joi dimineață. Unde s-au resimțit cel mai puternic

de: Rosu Ioana
11 01. 2024

Un val de cutremure a zdruncinat România în această dimineață, la interval de aproximativ patru ore. Astfel, Institutul Național pentru Fizica Pământului a anunțat producerea a două cutremure, respectiv la ora 00:20 și 4.49. Din păcate, aceste evenimente petrecute atât de des în special în zona Vrancea, care este una dintre cele mai active regiuni seismice din Europa, reamintesc importanța pregătirii și conștientizării riscurilor seismice în România.

Unde au fost resimțite cele două cutremure

Două cutremure de intensitate mică și moderată au zguduit zona seismică Vrancea din România în primele ore ale zilei de joi, conform anunțurilor făcute de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul seism, cu o magnitudine de 2,6, a avut loc la ora 00:20, la o adâncime superficială de 4,5 km. Acest cutremur a fost localizat în apropierea mai multor orașe importante, inclusiv Focșani și Buzău, însă, datorită intensității scăzute, este puțin probabil să fi cauzat daune semnificative.

Al doilea seism, mai puternic, cu o magnitudine de 3,4, s-a produs la ora 4:49, la o adâncime mai mare de 81,8 km. Acesta a fost, de asemenea, centrat în regiunea Vrancea, o zonă cunoscută pentru activitatea seismică frecventă.

Localități precum Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Bacău și Brașov s-au aflat în apropiere de epicentru, dar, similar cu primul cutremur, nu există rapoarte imediate despre daune materiale sau victime.