Val de cutremure în Grecia miercuri. Au fost trei seisme de peste 4 grade pe insula în care mulți români își petrec concediile

de: Daoud Andra
07 08. 2024

Una dintre cele mai mari și mai vizitate insule din Marea Mediterană a fost zguduită de mai multe cutremure miercuri, 7 august. Seismele au avut intensitate medie, însă autoritățile elene au transmis că nimeni nu a fost rănit și că nu s-au ptodus pagube importante.

Cutremure în lanț, în insula Creta

Una dintre destinațiile preferate ale românilor a fost zguduită de un val de cutremure miercuri. Presa din Grecia a relatat că seismele s-au produs în sudul insulei și au avut magnitudini de 4.1, 4.8 și 4.5 grade pe scara Richter. Cutremurele s-au produs la o adâncime cuprinsă între 3 și 5 km sub nivelul mării.

Autoritățile au transmis că nu au existat victime și nici pagube structurale semnificative. Cutremurele s-au resimțit în sudul insulei, până în orașul Heraklion, aflat pe coasta de nord.

Insula Creta este predispusă la seisme, dată fiind amplasarea sa geografică. Seismologii sunt rezervați și nu au specificat dacă autoritățile ar trebui să se aștepte și la alte cutremure, de intensitate mai mare, în perioada următoare sau acestea au fost unele izolate.

Insula Creta, una dintre destinațiile preferate de turiștii care aleg Grecia

Creta este cea mai mare insulă grecească, cu o suprafață de aproximativ 8.336 de kilometri pătrați, și se află la Marea Maditerană. Este o insulă comercială, care atrage anual mii de turiști, datorită peisajelor ei și plajelor spectaculoase. Relieful este variat, astfel că turiștii au parte atât de plajă și mare, cât și de peisaj montan.

Dincolo de peisaje, insula Creta are și o istorie bogată, fiind considerată un leagăn al civilizației. Orașe antice importante, precum Knossos, Heraklion și Rethymno, se află pe insulă și adăpostesc ruine și artefacte care reflectă această perioadă de glorie din Antichitate.

Cel mai puternic cutremur care a avut loc în Grecia anul acesta s-a produs pe 29 martie și a avut o magnitudine de 5.8 grade pe scara Richter. Acesta a fost localizat în sud-vestul țării și a provocat pagube materiale importante, dar și panică în rândul populației. Epicentrul a fost la o adâncime de 25,5 km.