Vaccinul Moderna are probleme. Un epidemiolog rupe tăcerea și cere stoparea inoculării

de: Rosu Ioana
20 01. 2021

Într-o perioadă cu multe confuzii legate de vaccinarea anti-Covid-19, veștile noi despre efectele secundare care se descoperă bulversează și mai tare omenirea. Unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi din California avertizează asupra unui lot de vaccinuri Moderna, sugerând oprirea vaccinării cu serul respectiv.

Compania Moderna, avertizată asupra reacțiilor adverse după vaccinare

Cel mai cunoscut epidemiolog din California a semnalat probleme cu privire la lotul de vaccinuri 41L20A, produs de compania americană de biotehnologie Moderna. Acesta a făcut referire la posibile reacții alergice semnalate de către persoane vaccinate și care în prezent sunt tratate la un centru din San Diego, potrivit Reuters.

”A fost raportat un număr neobişnuit de mare de posibile reacţii alergice pentru acest lot de vaccinuri ale Moderna, administrate la un centru de vaccinare comunitar. Mai puţin de 10 persoane au necesitat îngrijiri medicale într-un interval de 24 de ore”, a spus epidemiologul.

În urma evenimentelor petrecute, 307.300 de doze de vaccin din lotul respectiv vor fi depozitate, fără a mai fi folosite momentan.

Imediat după anunțul venit din partea departamentului de Sănătate din California, compania Moderna a transmis că aceasta este prima plângere în acest sens, neavând cu ce alt eveniment similar să o compare. Firma producătoare a menționat, de asemenea, că nu au mai existat reacții adverse provocate de acest lot de vaccinuri, dar nici de alte loturi.

Repreznetanții firmei au anunțat că sunt în strânsă colaborare cu autoritățile din domeniul Sănătății pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu adevărat și dacă trebuie oprită definitiv administrarea vaccinurilor din acel lot.

Vaccinul Moderna a ajuns și în România

Primele 14.000 de doze de vaccin produs de compania Moderna au ajuns în România pe data de 12 ianuarie, urmând ca acestea să fie distribuite în marile centre de vaccinare. Acest ser se recomandă a fi administrat în două doze, la interval de 28 de zile, la persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Atât vaccinul produs de Pfizer, cât și cel produs de Moderna folosesc tehnologia ARN mesager, cu o eficiență de 94,1% cel de la Moderna, respectiv 95%, vaccinul BioNTech Pfizer.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 din România a explicat în funcție de ce criteria cetățenii vor primi un tip sau altul de vaccin.

„Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate.

Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a transmis acesta.