Vaccinul Johnson & Johnson, interzis pentru tineri într-o țară din Europa. Ce reacții adverse grave a suferit o femeie imunizată cu acest ser

Vaccinul Johnson & Johnson, interzis pentru tineri într-o țară din Europa. Ce reacții adverse grave a suferit o femeie imunizată cu acest ser
Vaccinul Johnson, interzis tinerilor

Autoritățile din Belgia au anunțat că vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat doar persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, după ce o tânără și-a pierdut viața în urma imunizării cu acest ser. Rezultatele anchetei demarate de Agenția Europeană pentru Medicamente vor influența decizia viitoare cu privire restricția impusă pentru moment.

Ce reacții a avut tânăra decedată

O femeie cu vârsta sub 40 de ani s-a vaccinat cu serul produs de compania Johnson & Johnson prin intermediul, iar ulterior, s-a confruntat cu reacții adverse pentru care a fost nevoie de internare în spital.

Potrivit comunicatului transmis de Conferinţa interministerială (CIM) pentru Sănătate publică, tânăra a decedat pe data de 21 mai, fiind internată cu tromboză severă și deficit de tromboze.

În urma tragediei, responsabilii Agenției Europene pentru Medicamente au fost chemați să analizeze cazul, pentru a afla dacă există o legătură direct între vaccinare și decesul tinerei.

Pentru a elimina orice posibil alt caz de acest gen, autoritățile sanitare belgiene au decis continuarea administrării acestui ser doar la persoanele de peste 40 de ani, cel puțin până la aflarea rezultatelor anchetei în curs.

„În așteptarea unei analize mai detaliate beneficii-riscuri de la Agenția Europeană pentru Medicamente, comitetul interministerial a decis administrarea temporară a vaccinului Johnson & Johnson (Janssen) populației generale de la vârsta de 41 de ani”, au anunțat miniștrii de sănătate din Belgia.

De asemenea, CIM a susținut că vaccinarea cu Johnson& Johnson poate continua în rândul persoanelor vârstnice, la domiciliu, a persoanelor fără adăpost, dar și a grupurilor vulnerabile, precum cele fără acte, considerând că ”în acest caz, administrarea unei doze unice are un avantaj semnificativ şi adesea nu există o alternativă eficientă”.

Până în prezent, în Belgia au fost administrate aproximativ 40.000 de doze de vaccin, dintre care, 80% au fost destinate persoanelor de peste 45 de ani.

Asemeni vaccinului AstraZeneca, serul de la Johnson& Johnson a provocat cazuri rare de tromboze atipice, majoritatea în rândul persoanelor tinere. În ciuda acestor evenimente, atât OMS, cât și EMA recomandă în continuare folosirea acestora, susținând că beneficiile depășesc riscurile.

Avertismentul lui Valeriu Gheorghiță cu privire la vaccinarea anti-Covid-19

Cu puțin timp în urmă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a atras atenția pericolului care ne pândește, dacă cetățenii nu se vor vaccina în număr mare, într-un timp rapid. Acesta avertizează că trecerea prin boală nu mai este suficientă pentru a avea o imunitate puternică,  vaccinul fiind singura salvare împotriva tulpinilor mutante.

”Odată cu apariţia unor tulpini virale mutante, trecerea prin boală nu ne mai oferă protecţie semnificativă. Tocmai de aceea avem nevoie de vaccinare. Pe de o parte pentru a creşte numărul de persoane care nu mai sunt receptive la boală. De cealaltă parte pentru a creşte protecţia faţă de aceste noi tulpini virale mutante. Este important să înţelegem că pandemia nu s-a terminat.

Avem nevoie de consolidarea acestui tip de răspuns foarte bun din punct de vedere epidemiologic. Cred că o boală prevenibilă prin vaccinare, cum este în momentul de faţă COVID-19, este trist că constaţi că sunt în continuare oameni care, din păcate, îşi pot pierde viaţa din cauza acestei boli, în condiţiile în care avem la îndemână un vaccin care este sigur, care şi-a dovedit eficienţa”, susţine medicul Valeriu Gheorghiță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI