Vaccinarea obligatorie în România, propunerea lui Nelu Tătaru. Cine riscă să-și piardă locul de muncă dacă nu o face
În lumina noilor date referitoare la creșterea numărului de infectări cu covid, se discută tot mai mult de obligativitatea vaccinării. Fostul ministru Nelu Tătaru, acum consiier onorific la Ministerul Sănătății, spune că este de acord cu acest lucru. De altfel consilierul este printre cei care a venit cu această propunere, mai ales în rândul angajaților din categoriile esențiale.
Vaccinarea anticovid obligatorie, un desiderat global
În ultima vreme se tot vehiculează ideea obligativității vaccinării anticovid, mai ales în cazul angajaților din categoriile esențiale. Pentru a fi în mod corespunzător protejați, vaccinurile COVID-19 trebuie administrate majorității oamenilor din întreaga lume.
Doar prin vaccinarea pe scară largă vom ajunge la imunitatea efectivului, în cazul în care suficient de mulți oameni sunt imuni pentru a opri răspândirea liberă a bolii. Pentru a realiza acest lucru, unii au sugerat că vaccinurile ar trebui să devină obligatorii, deși guvernele europene au exclus acest lucru. Dar cu rate ridicate ale ezitării vaccinului COVID-19 în România și în alte părți, acesta se pare că devine apelul corect.
„Vaccinarea COVID-19 ar trebui să fie obligatorie. Cel puțin pentru anumite grupuri. Aceasta înseamnă că ar exista sancțiuni pentru eșecul vaccinării, cum ar fi amenzi sau limitări ale libertății de circulație.
Cu cât este mai puțin împovărător pentru un individ să facă ceva care împiedică rănirea altora și cu cât este mai mare răul prevenit, cu atât este mai puternic motivul etic pentru care se impune acest lucru. ” declara Alberto Giubilini, cercetător principal la Universitatea din Oxford.
Nelu Tătaru propune vaccinarea obligatorie și în România
Plecând de la acest trend, dar și având exercițiul ultimelor luni, cu o rată scăzută de vaccinare și una mare de noi infectări, Nelu Tătaru a venit cu propunerea obligativității vaccinări. Dacă ar fi să ne luăm după datele din teren, decizia ar fi una justificată, dar scepticii spun că ar fi o încălcare a dreptului individual.
Nelu Tătaru a mai declarat că această obligativitate ar fi pentru majoritatea angajaților din categoriile esențiale. Aici intră medicii, asistenții, toți ceilalți angajați din sistemul medical. Dar și profesorii, polițiștii sau jandarmii. O problemă, conform analiștilor, ar fi metodele punitive pentru acești angajați care refuză vaccinarea, și anume pierderea locului de muncă.
„Sunt ipoteze de lucru în care, în sectorul, esențial să avem o vaccinare obligatorie, iar cei care au legătură cu acest sector esențial să avem și o testare. Până în acest moment, ne gândeam la sectorul medical. La tot ce ține de serviciile publice, tot ce intră în contact cu populația.
Voi avea o discuție și cu premierul pe acest palier. Îi propun acest scenariu în măsură în care și ceilalți specialiști vor veni cu alte propuneri să vedem în ce măsură sunt fezabile. Și profesorii ar trebui să între. Noi propunem tot ce înseamnă esențial să între în această categorie. Noi vedem deja că multe țări din Europa au luat aceste măsuri”, a afirmat Tătaru.