Vaccinarea anti-Covid-19 va fi obligatorie în România? Alexandru Rafila, noi informații despre valul cinci al pandemiei
Alexandru Rafila a venit, duminică seară, cu informații noi privind anumite aspecte importante legate de infecția cu Covid-19, cât și despre măsurile care vor fi luate pentru combaterea unui nou val al pandemiei. Pe lângă subiectul vaccinării obligatorii, ministrul Sănătății a tras un semnal de alarmă privind explozia infectărilor generate de varianta Omicron, în scurt timp.
Eficiența vaccinului împotriva formelor grave ale bolii
Duminică seară, Alexandru Rafila a explicat cât de important este vaccinul anti-Covid-19 împotriva dezvoltării unei forme grave a bolii sau a decesului. Mai mult, ministrul Sănătății le recomandă cu încredere persoanelor cu boli cronice sau cele din categoriile vulnerabile să se vaccineze, evitând astfel efectele devastatoare ale infecției.
Acesta a oferit exemple clare din spital, de la ATI, acolo unde 9 din 10 persoane care mor sunt nevaacinate. Oficialul a vorbit și despre ineficiența antiviralului Arbidol, despre care niciun studiu nu arată că ar da rezultate bune privind tratamentele anti-Covid-19.
„Aşa cum nu este documentat faptul, de exemplu, că Arbidolul ar avea vreun efect, nu există niciun articol, unul în lume care să arate să arbidolul ar putea să aibă efect favorabil asupra infecţiei cu noul coronavirus, tot aşa există dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din România care îmi arată că 9 din 10 persoane care sunt la terapie intensivă sau care decedează sunt nevaccinate.
E clar că dacă 9 din 10 sunt grav sau mor e clar că vaccinul are un efect. Ăsta e lucru demonstrabil. Sunt şi foarte multe articole ştiinţifice în acest sens şi mod evident în această conjunctură eu recomand vaccinarea foarte serios, mai ales persoanelor care sunt din categoriile la risc. Adică ce categorii? Cele care ar putea să facă datorită vârstei, datorită altor boli pe care le au”, a declarat Rafila, la Antena3.
Evoluția vaccinării anti-Covid-19 în România
În cadrul aceleiași intervenții, ministrul Sănătății a fost întrebat dacă vaccinarea anti-Covid-19 va deveni obligatorie în România, având în vedere că țara noastră a intrat în valul cinci al pandemiei, perioadă în cate tulpina Omicron ar putea deveni dominantă.
Alexandru Rafila a subliniat importanța vaccinării anti-Covid-19, însă nu promovează obligativitatea în acest sens. Astfel, ministrul Sănătății a dat asigurări cu privire la faptul că imunizarea anti-covid-19 va rămâne o alegere personală, care oricât de binevenită ar fi în contextul actual, nu poate deveni obligatorie. Medicul a anunțat că, săptămâna viitoare, vor sosi materiale de informare a populației cu privire la eficiența vaccinării.
„Din punctul meu de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie în România. Nu cred ca va fi un punct de vedere superior care să facă obligatorie vaccinarea în România, mai ales că oprirea transmiterii virusului este dificilă, dar această opţiune legată de vaccinare pentru a preveni sufocarea sistemului de sănătate şi multe decese.
Vaccinarea o recomand cu tărie, însă, apropo de obligativitate, obligativitatea nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră, şi cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare.
Veţi vedea, în săptămâna care vine, pachete de informaţii legate de vaccinare, care vor răspunde întrebărilor pe care şi le pun oamenii”, a spus ministrul Alexandru Rafila, duminică, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.