Va fi vaccinarea anti-Covid-19 obligatorie în România? Alexandru Rafila, anunțul momentului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre cum privește oligativitatea vaccinării anti-Covid-19 în România, în contextul în care tot mai multe țări din Europa au în vedere această constrângere. Din păcate, valul produs de tulpina Omicron este așteptat și în România, iar rata de vaccinare a populației este în continuare scăzută. În acest sens, medicul Alexandru Rafila a făcut câteva precizări menite să informeze cetățenii cu privire la riscurile la care sunt expuși, dar și la beneficiile pe care le au la îndemână.
„Nu am auzit nicio discuție în acest sens”
Alexandru Rafila a vorbit, miercuri seară, despre introducerea obligativității vaccinării în România, având în vedere pericolul reprezentat de un noul val al pandemiei, cât și experiența crizei sanitare prin care țara noastră a trecut recent. Conform statisticilor, procentul populației vaccinate este în continuare scăzut, ceea ce înseamnă că nu există o imunitate colectivă care să facă față unui nou val pandemic.
Cu toate acestea, ministrul Sănătății a afirmat că nu există nicio discuție legată de vaccinare obligatorie în România. Mai mult, medicul susține că el însuși nu este adeptul unei astfel de abordări, ci mai degrabă, a unei informări eficiente prin care oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinurilor. Profesorul a tras un semnal de alarmă privind atenția sporită a persoanelor care fac parte din categoriile vulnerabile.
„Nu am discutat niciodată despre obligativitatea vaccinării. Reacția împotriva vaccinării se induce din cauza ideii de obligativitate. Cred că aici trebuie să existe un echilibru, o informare și o comunicare corectă. Nu am auzit nicio discuție nici în zona publică, nici în zona politică pe care o frecventez eu despre această obligativitate.
Eu nu sunt adeptul acestei abordări. Discuția este mai degrabă direcționată mai spre o anumită categorie de populație care se află într-un risc mai mare să facă forme complicate și la risc de deces. În general persoane peste 60 de ani, la ele se pune problema”, a declarat ministrul Sănătății, la Antena 3.
Persoanele care se află în cel mai mare pericol
Profesorul a tras un semnal de alarmă privind atenția sporită a persoanelor care fac parte din categoriile vulnerabile, precum bătrâni sau prsoanele cu boli cronice. Acesta susține că aceste persoane trebuie să-și ia tate măsurile de precauție, prioritară fiind vaccinarea. Cine nu dorește să beneficieze de această armă, ar fi bine să se testeze și se izoleze în cazul unor rezultate pozitive.
„Am un sfat pentru toată lumea: să încerce să-și protejeze vârstnicii sau persoanele cu boli cronice din familie. De multe ori acest lucru se întâmplă în perioada sărbătorilor și ar fi bine ca persoanele să se vaccineze sau să se testeze și dacă constată că sunt infectate să se izoleze”, a concluzionat acesta. În plus, medicul Rafila a transmis că relaxarea restricțiilor s-ar putea prelungi, dacă se va dovedi că cetățenii respectă regulile de protecție.