USR și PLUS pot candida împreună la europarlamentare. Bucuria lui Cioloș după 24 de ore de tristețe – VIDEO
Instanța supremă a admis, vineri seară, contestația formulată de USR și PLUS împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge protocolul de constituire al alianței electorale „Alianța 2020 USR-PLUS”.
Cum decizia BEC de joi, 7 martie 2019, ar fi însemnat că USR și PLUS nu ar fi putut candida împreună la alegerile europarlamentare din 26 mai, conducerea celor două partide a contestat hotărârea.
Contestația a avut 18 pagini de argumente juridice și a fost pregătită de o echipă de 6 juriști și avocați din partea celor două partide.
Cel care a anunțat vestea că USR și PLUS pot participa la alegeri împreună a fost Andrei Lupu, membru PLUS:
„S-a admis contestația!!! USR PLUS candideaza împreuna și vor câștiga!”.
O primă reacție a venit de la Dacian Cioloș, care a transmis un mesaj pe Facebook:
„Acum aveți cu cine vota! Alianța 2020 merge la europarlamentare! Așa cum ne așteptam, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au votat în favoarea Alianței noastre! Lupta continuă cu și mai mult avânt. Vă mulțumim pentru efortul, implicarea și răbdarea voastră. Împreună vom reuși.”
La fel de optimist se declara, vineri seară, după decizia instanței supreme, și liderul USR, Dan Barna:
„România rămâne în Europa. ICCJ a anulat decizia BEC. Alianța 2020 USR PLUS va câștiga alegerile și va guverna în 2020.”
Cum a revenit Nicușor Dan în USR, partidul pe care l-a fondat
Biroul Electoral Central a respins înscrierea „Alianței 2020 USR PLUS” pentru că în documente președinți ai formațiunilor erau Nicușor Dan și Daneș Raluca, nu Dan Barna și Dacian Cioloș.
În seara aceleiași zile, Nicușor Dan, fondator al USR, s-a reînscris în Uniunea Salvați România și a semnat protocolul de constituire al alianței electorale.
„Trebuia să găsim soluția. (…) A existat problema asta, riscul ca o alianță pe care niște oameni vor să o voteze să nu poată să candida. Singura soluție era ca eu să cosemnez. Nu știu dacă nu e prea târziu, dar singura alternativă era ca eu să cosemnez. Ca să cosemnez trebuia să fiu membru de partid, pentru că altfel ar fi fost un fals. Soluția a fost să fac o cerere de înscriere, aprobată de filiala sectorului 6. Am semnat în calitate de membru și de președinte înregistrat în registrul Partidelor Politice. După ce formalitățile astea de înscriere se vor fi terminat o să revin la poziția inițială, de independent”. Nicușor Dan, deputat
Imediat după ce BEC a respins înscrierea alianței, cei doi lideri USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș au declarat că decizia ar fi luată la presiunile „regimului impus de Liviu Dragnea” asupra instituțiilor statului.
După ce instanța supremă a admis contestația USR-PLUS, Dacian Cioloș, aflat la Timișoara, a salutat independența Justiției:
„Vedeți ce înseamnă să aperi justiția și să ai încredere în Justiție? Legile astea care sunt strâmbe va trebui să le schimbăm, să ne adaptăm ca să nu mai punem judecătorii în situația asta. Dar o să o facem. Este începutul. (…) Și acuma îl aștept pe domnul Dragnea să spună că are încredere în Justiție, că noi avem.”