Firea, învinsă de opoziție: cum i-a fost distrus planul de-a manipula banii publici prin firme

de: Daniel Ștefan
23 11. 2018

Consilierii municipali USR au blocat companiile municipale înființate de Gabriela Firea cu ajutorul unei instanțe judecătorești care le-a declarat ilegale.

Este vorba de 22 de societăți comerciale înființate de Primăria Capitalei încă din martie anul trecut.

Instanța Curții de Apel București a decis însă că acestea au fost înființate ilegal pentru că nu s-a respectat regulamentul de votare din cadrul Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Mai exact, companiile au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum este legal.

Prin urmare, consilierii USR au atacat în instanță această strategie și au câștigat. De acum, au obținut blocarea societăților comerciale.

Sentința nu presupunea desființarea companiilor, dar, până la remedierea situației, angajații lor nu-și primesc salariile, nu se pot face plăți, nu se pot încasa facturi, nu se pot face lucrări de niciun fel.

Evident, Gabriela Firea, consideră că decizia instanței “este cel puțin surprinzătoare, dacă nu șocantă”.
Este uimită cum de s-a ajuns la această hotărâre, în contextul în care a recurs la experiența unor profesori universitari pentru înființarea celor 22 de societăți și a respectat textele de lege.

Însă, nu existența companiilor este ilegală, ci modul în care au fost constituite.

“[…] Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun. Ceea ce dorim să precizam este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anulare a HCMB – acte administrative – nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale. Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare”, a declarat Gabriela Firea pentru jurnaliști.

Gabriela Firea este de părere că această decizie este doar o „șicană” din partea celor care vor să-i pună bețe-n roate și o împiedică să „construiască”.

Vezi aici lista celor 22 de companii municipale.