Ușile secrete din Marele Zid Chinezesc. Ce ascund, de fapt

de: Cătălina Burghelea
14 01. 2023

Marele Zid Chinezesc a fost construit de-a lungul secolelor, de către împărații Chinei, pentru a-și proteja teritoriul. Astăzi, se întinde pe 21 de kilometri și continuă să atragă milioane de turiști din întreaga lume. Potrivit National Geographic, ideea că structura se vede din spațiu nu este adevărată. Deoarece peretele seamănă foarte mult cu piatra și solul care îl înconjoară, este greu de deslușit cu ochiul uman chiar și din orbita joasă a Pământului. Dar asta nu înlătură farmecul său.

Ce s-a descoperit în Marele Zid Chinezesc. Erau bine mascate

Recent, cercetătorii care studiază sistemul de apărare al Marelui Zid Chinezesc au descoperit urmele a peste 130 de pasaje secrete. Ei cred că este doar începutul și se așteaptă să găsească și alte lucruri interesante.

O echipă de experți chinezi studiază acum structura impunătoare, comparând informațiile din surse primare cu ceea ce se poate vedea la fața locului. Una dintre cele mai mari curiozități a fost existența unor uși secrete, bine mascate, prin zid. Înregistrările scrise arată că pasajele au servit ca treceri pentru cercetași, iar unele au acționat ca și canale de comunicare între interiorul și exteriorul Marelui Zid sau pentru comerț în antichitate.

Structura are mai multe uși secrete

De multă vreme, arheologii chinezi investighează suprafața zidului cu echipamente de înaltă rezoluție. Datorită tehnologiei, aceștia au găsit mai multe zone despre care au crezut, cu titlu provizoriu, că ar fi locurile unor astfel de uși secrete.

Zhang Yukong, profesor la Universitatea Tianjin și șeful echipei de cercetare, crede că triburilor nomade li s-a permis să folosească astfel de porți pentru a pășuna vitele între provincia Qinghai (nord-vestul Chinei) și Hetao (regiune cu rezerve abundente de apă și iarbă la acea vreme). Unele porțiuni erau suficient de mari cât să permită trecerea simultană a doi cai în direcții opuse.

La ce foloseau în trecut

Analiza detaliată a imaginilor și inspecțiile la fața locului i-au determinat pe experți să concluzioneze că fiecare ușă fusese proiectată să corespundă pe deplin topografiei locale. În trecut, pasajele secrete erau folosite pentru mișcarea cercetașilor sau sub formă de canale de comunicare între părțile interioare și exterioare ale Marelui Zid, dar și pentru comerț.

„Toate acestea ajută la demonstrarea faptului că Marele Zid nu a fost complet închis, ci „deschis” după o anumită ordine”, a remarcat liderul grupului de cercetare, Zhang Yukun, profesor la Universitatea Tianjin.

Partea exterioară a ușii era mascată de cărămidă, în timp ce partea îndreptată spre soldați a rămas goală. Astfel, inamicul nu putea vedea, de fapt, din exterior, dar soldații profitau de ocazie și lansau un atac surpriză.