Urs de vânzare. Răsturnare de situaţie în cazul ursoaicei care a ucis un bărbat din Harghita
Urs capturat și scos la vânzare în Harghita – este situația cunoscută în plan local și re-adusă în atenția publicului de Știrile Pro Tv. Din păcate, nu e o situație rară, e soarta ursuleților „vânați” de unii localnici care fac astfel bani frumoși.
Jurnaliștii au realizat un reportaj cu o cameră ascunsă și au demonstrat că există persoane care capturează pui de urs pe care apoi încearcă să îi vândă.
Dezvăluirile vin după ce Ministerul Mediului a fost somat să aprobe împuşcarea unei ursoaice care a ucis săptămâna trecută un bărbat în județul Harghita.
„Informaţii noi dovedesc că în zonă se face trafic cu sălbăticiuni, aşadar nu este exclus ca omul atacat să fi intrat în bârlog şi să încerce să-i fure puii. Luni, un individ din acest judeţ anunţa pe Facebook că doi pui de urs sunt de vânzare.” Știrile Pro TV
Reportajul pornește de la mesajul unui italian stabilit în Miercurea Ciuc care a publicat pe contul său de Facebook câteva fotografii cu un pui de urs pe care l-ar fi găsit în pădure.
O fotografie a fost distribuită de un prieten al italianului, care preciza că, de fapt, doi pui de urs sunt scoși la vânzare.
Jurnaliștii au vrut să afle cât de ușor pot cumpăra un exemplar. Dialogul a fost înregistrat în timpul filmărilor cu camera ascunsă:
Reporter: Vrem să facem rost de un pui de urs.
Italian: Aaaa, păi l-am dat!
Reporter: Când l-aţi dat?
Italian: Ieri!
Reporter: Şi mai puteţi face rost de altul?
Italian: Nu, l-am dat la unu din Bălan.
Reporter: Ştiţi cum merge piaţă, cum merge preţul?
Italian: Cam 500, 600 de euro. Oamenii nu spun că au urs, că nu se poate.Trebuie declarat cum l-ai găsit, unde l-ai găsit, că dacă se afla te pun în puşcărie.
Urs de vânzare. Cum a ajuns un ursuleț în centrul special de îngrijire
După ce întreaga poveste a devenit publică, italianul a spus că ar fi dus ursul în centrul special de reabilitare din apropiere de orașul Bălan. Nu a vrut să spună cine s-a ocupat de acest transfer.
Administratorul centrului, Leonardi Bereczky, le-a spus jurnaliștilor Pro TV că a primit, într-adevăr, un pui, printr-o persoană, însă cu 24 de ore înainte. Persoana care a dus ursul în centrul special ar fi luat animalul de la o rețea care cerea bani pentru astfel de exemplare.
„Eu acum două zile am luat un pui de urs de la Miercurea Ciuc de la cineva care mi-a spus că l-a luat de la altcineva, care l-a cumpărat la rândul său. Este un iubitor de animale care a văzut că este vorba de o ilegalitate şi că ursul trebuie salvat cât mai repede. Eu bănuiesc că şi la Crişeni s-a întâmplat acelaşi lucru. Eu sunt convins că acel om nu a mers cu bună credinţă la bârlogul ursoaicei.” Leonardi Bereczky, administratorul centrului pentru urși
Aceste informații pun într-o nouă lumină evenimentele tragice de săptămâna trecută. Un bărbat din Harghita a intrat în bârlogul unei ursoaice şi a fost ucis. Omul s-ar fi dus intenţionat acolo şi a vrut s-o alunge de lângă pui, spun sursele citate de Pro Tv.
„A vrut să vadă ursuleţii. A intrat până în groapă. Ursul l-a tras de tot în bârlog.”
Un alt localnic a povestit că a încercat să-l împiedice pe bărbatul ucis să se ducă în bârlogul urșilor:
„L-am strigat: Vino înapoi, nu te du acolo! Dar nu ne-a ascultat, s-a dus acolo şi s-a întâmplat tragedia.”
Când italianul și prietenul său se contrazic
După ce a aflat de reportajul realizat cu o cameră ascunsă, italianul le-a transmis jurnaliștilor că ar fi găsit ursuleţul în faţa porţii, lângă pădure, şi l-a dus la centrul de reabilitare din Bălan. Însă, prietenul său le promitea autorilor reportajului un alt ursuleț.
Reporter: Italianul nu îi mai are.
Prietenul italianului: Probabil s-au vândut!
Reporter: Puteţi să îmi faceţi rost de un alt pui?
Prietenul italianului: Da, încerc. Vă sun când reuşesc!
În România, deținerea de animale sălbatice este interzisă iar persoanele care găsesc animale sălbatice sau observă animale capturate trebuie să anunțe autoritățile de specialitate.
În realitate, exemplare de urs se vând relativ ușor, după cum a semnatat și Coaliția Natura 2000:
„Este un fenomen. Pot fi grădini zoologice de la noi sau din străinătate, sau restaurante unde se serveşte urs, poate că şi persoane particulare, inconştiente, care vor să aibă. Pentru un urs adult e nevoie de avize, proceduri, cu un pui e mai simplu.” Liviu Cioineag, director executiv Coaliţia Natura 2000