Urmează două minivacanțe pentru angajații din România. Cine sunt salariații care primesc opt zile libere în această primăvară
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/stiri/wp-content/uploads/2025/03/Romanii-asteapta-cu-entuziasm-minivacantele-de-primavara-in-2025-1024x683.jpg)
Anul în curs a început cu o minivacanță, iar acum urmează alte două perioade de relaxare: cea de Paște și cea de 1 Mai (Ziua Muncii), care va pica într-o zi de joi.
Minivacanțele de primăvară în 2025
Românii vor avea parte de două minivacanțe, în oerioada următoare. Prima perioadă de relaxare vine cu ocazia Paștelui, iar cea de-a doua minivacanță va fi cu ocazia zilei de 1 mai. Ținând cont de faptul că ultima sărbătoare națională pică într-o zi de joi, dar guvernul le-a pregătit o surpriză plăcută, de data aceasta, bugetarilor.
Zile libere de Paște 2025: cât durează vacanța angajaților și a elevilor
Elevii se vor bucura de o vacanță de o săptămână. Atât elevii ortodocși, cât și cei catolici și protestanți vor avea vacanță în această perioadă. Liberi vor fi și angajații din diverse domenii – profesori, funcționari, poștași, bancheri, programatori, constructori și comercianți – vor beneficia de patru zile libere legale, pe Paște, după cum urmează:
- Vinerea Mare (18 aprilie)
- Sâmbăta Mare (19 aprilie)
- Duminica Paștelui (20 aprilie)
- A Doua Zi de Paști (21 aprilie)
Minivacanța de 1 Mai
Cum spuneam, 1 mai va pica într-o zi de joi, însă guvernul a decis ca și ziua de vineri, 2 mai, să fie liberă pentru bugetari, oferindu-se astfel o minivacanță de patru zile (1-4 mai). În total, angajații vor avea două minivacanțe de câte opt zile, iar elevii o vacanță de zece zile.
Cursurile modulului 5 vor începe pe 28 aprilie și se vor încheia pe 20 iunie. Următoarea minivacanță importantă va fi de Rusalii, pe 8 și 9 iunie.
Cine lucrează în zilele libere?
Nu toți angajații se vor putea bucura de aceste zile libere. Cei care lucrează în domenii esențiale, precum medici, polițiști, pompieri, jurnaliști, șoferi de transport public și militari, vor trebui să rămână la post. În schimb, aceștia vor primi compensații financiare sau vor beneficia de zile libere ulterior.
Conform Codului Muncii, angajații au dreptul la un repaus de două zile consecutive pe săptămână. Dacă acest lucru nu este posibil în weekend sau de sărbători, ei vor primi un spor salarial conform contractului de muncă.
Zile libere legale în 2025
Pe lângă sărbătorile de Paște și 1 Mai, românii vor avea și alte zile libere legale:
- 9 iunie (A doua zi de Rusalii)
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului)
- 1 decembrie (Ziua Națională a României)
- 25-26 decembrie (Crăciunul)
Anul acesta, 1 iunie (Ziua Copilului), 8 iunie (prima zi de Rusalii) și 30 noiembrie (Sfântul Andrei) pică în weekend, astfel că nu vor aduce zile libere suplimentare bugetarilor.