Urmează cea mai călduroasă vară din istorie?! Ce explică meteorologii, va fi ca un uscător de păr

de: Ștefan R. Apostol
20 04. 2023

Suntem deja aproape de jumătatea lunii aprilie și, din păcate, în anumite zone din Europa și din România încă mai vorbim de valori termice scăzute. Dar, noile date arată că în 2023 urmează cea mai călduroasă vară din istorie. Citește mai departe și vezi ce explică meteorologii.

„El Niño” revine și urmează cea mai călduroasă vară din istorie

Oamenii de știință au avertizat că anul 2023 va fi unul canicular, temperaturile urmând să crească  peste așteptări, provocând valuri de căldură fără precedent. Căldura record poate fi pusă pe seama revenirii fenomenului climatic „El Niño” în cursul acestui an. Cu alte cuvinte umează cea mai călduroasă vară din istorie

Ultima dată când un „El Niño” major a măturat pământul a fost în 2016, care rămâne cel mai cald an din istorie. Primele previziuni sugerează că „El Niño” va reveni mai târziu, în 2023, ceea ce face foarte probabil ca încălzirea globală să depășească 1,5 grade.

Vezi și: Prognoza meteo pentru iarnă 2022-2023. Zonele din România în care gerul va fi de nesuportat

Efectele de încălzire ale fenomenului „El Niño” pot dura câteva luni pentru a fi resimțite, ceea ce înseamnă că este mai probabil ca în 2024 să se stabilească un nou record de temperatură la nivel global.

Met Office a confirmat că 2022 a fost cel mai cald an înregistrat în Marea Britanie, iar 2023 ar putea depăși acest record.

Ce explică meteorologii despre noul val de căldură

Datorită încălzirii globale datorate emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane, temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1,2 grade celsius până în prezent.

„Este foarte probabil ca următorul mare „El Niño” să ne ducă la peste 1,5 grade celsius. Știm că, în contextul schimbărilor climatice, impactul evenimentelor „El Niño” va fi din ce în ce mai puternic.

Trebuie să adăugăm acest lucru la efectele schimbărilor climatice în sine, care sunt în continuă creștere.

Dacă punem aceste două lucruri împreună, este posibil să asistăm la valuri de căldură fără precedent în timpul următorului „El Niño”, a declarat profesorul Adam Scaife, șeful departamentului de predicții pe termen lung din cadrul UK Met Office.

Potrivit profesorului James Hansen și colegilor săi, 2024 va fi probabil cel mai călduros an înregistrat vreodată, concluzia fiind că umează cea mai călduroasă vară din istorie.

Vezi și: Ce urmează după valul african de căldură. Vremea se schimbă complet, temperaturile scad drastic

„Valul de căldură va fi ca un uscător de păr” spun meteorologii. Aceștia mai precizează că „El Niño” ar fi supraîncărcat fenomenele meteorologice extreme, iar gradul de exacerbare a fost dezbătut de oamenii de știință.

„Multe modele de prognoză sezonieră sugerează sosirea unor condiții „El Niño” moderate începând cu vara anului 2023”, a declarat profesorul Andy Turner, de la Universitatea din Reading.

Deși nu este clar cât de grave ar putea fi efectele acestui fenomen și al valului de căldură, se presupune că imaginea ar trebui să fie mult mai clară până în iunie, au spus oamenii de știință.

În mod obișnuit, țări precum Indonezia și Australia, se confruntă cu condiții mai calde și mai uscate, cu secetă și incendii de vegetație, în timp ce China poate suferi inundații după „El Niño” mare.

Ce este El Niño?

Denumirea „El Niño” se referă la încălzirea temperaturilor de la suprafața mării, care atinge adesea un maxim în luna decembrie. Se crede că numele său, care înseamnă „băiatul” în spaniolă, a apărut atunci când pescarii peruani i-au dat numele după nou-născutul Hristos.

Vânturile de suprafață de la joasă altitudine, care în mod normal suflă de la est la vest de-a lungul ecuatorului, cunoscut sub numele de „vânturi de est”, în schimb slăbesc sau, în unele cazuri, încep să sufle în direcția opusă, de la vest la est, cunoscut sub numele de „vânturi de vest”. „El Niño” apare neregulat, de la doi ani la un deceniu, și poate perturba tiparele meteorologice normale la nivel global, mai explică meteorologii.