Urgia albă schimbă direcţia! Ce se întâmplă cu vortexul polar. Prognoza meteo pentru Florii şi Paşte 2023

de: Stan Nicu
07 04. 2023

Românii mai au puțin de îndurat iarna care s-a întros în țară. Urgia albă care a dat peste cap România schimbă direcţia! Ce se întâmplă cu vortexul polar și cum va fi vremea de cele mai mari sărbători ale  anului. Meteorologii au anunțat prognoza meteo pentru Florii şi Paşte 2023.

Vortexul polar schimbă direcția. Ce parte de țară va afecta acum

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă prognoză meteo care indică că vreme rea se menține până la sfârşitul acestei săptămâni.

Vortexul polar care afectează țara noastră de câteva zile îşi schimbă direcţia şi va afecta centrul teritoriului.

Jumătate de țară, afectată de vortexul polar

Astfel, jumătate de țară rămâne până astăzi sub avertizare de cod galben și portocaliu de vreme rea. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat prognoza meteo actualizată.

„Până sâmbătă vorbim de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, pentru că valorile de temperaturi la nivelul maximelor vor rămâne unele coborâte.

Discutăm de valori care la scara întregii țări se vor situa între -1 grad, până la cel mult 10-11 grade Celsius. De altfel, și pe parcursul zilei de azi observăm diferențe semnificative între regiunile nordice, centrale ale țării, acolo unde valorile de temperaturi nu au depășit zero unu 2 grade, în timp ce în sud consemnăm valori de nouă 10-12 grade. De duminică, vremea va continua să se încălzească ușor”, a declarat Elena Mateescu.

Ce temperaturi se vor atinge

Valorile termice se vor situa, în medie, între 8-16 grade Celsius chiar și minimele pe parcursul nopților vor crește atingând valori de minus trei până la 7, 8 grade Celsius.

„Ciclonul mediteraneean, care a afectat țara noastră încă de luni, și-a schimbat direcția de deplasare, căpătând o traiectorie retrogradă. Această evoluție a dus la o intensificare a precipitațiilor și o creștere susținută a vitezei vântului în multe zone din nord-estul României.

Pe fondul temperaturilor destul de scăzute, atât la sol, cât și în altitudine, în nordul și, local, centrul Moldovei, majoritatea precipitațiilor au căzut sub formă de ninsoare, în timp ce în estul și sud-estul regiunii au fost și intervale cu lapoviță și ploaie, care pe alocuri au determinat depuneri de polei”, a mai  spus Elena Mateescu.

Prognoiza ANM pentru Paște 2023

Pe de altă parte, ANM a anunțat prognoza pentru săptămâna 10-17 aprilie, săptămână care va cuprinde și Paștele 2023.

Conform prognozei ANM, valorile termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru perioada calendaristică, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru perioada calendaristică.