Urgență Sanitară Mondială, declarată de OMS, pentru a patra oară în istorie. Ce boală pune în pericol omenirea

de: Alexandra Chivu
18 07. 2019

OMS declară pentru a patra oară în istorie urgență sanitară mondială. Directorul OMS a spus că a venit timpul ca întreaga lume să acționeze contra uneia dintre cele mai contagioase boli.

Urgență Sanitară Mondială, declarată de OMS

Organizația Mondială Sanitară(OMS) a declarat, pentru a patra oară în istorie, urgență sanitară mondială. Este vorba despre epidemia de Ebola, care a făcut aproximativ 2.000 de morți în Republica Democrată Congo de anul trecut până acum. Alerta sanitară mondială, declarată de către OMS, vine la aproape un an de la izbucnirea ei. Directorul general al instituției a spus că a venit timpul ca întreaga lume să acționeze contra epidemiei, în special în condițiile în care a fost confirmat primul caz în Goma, un oraș cu circa două milioane de oameni, ce este un liant dintre RDC și restul lumii.

Are o rată de letalitate de până la 90% la om

Trebuie menționat că aceasta este a doua cea mai gravă epidemie de Ebola din istorie, după cea din 2014 – 2016. Urgența sanitară mondială reprezintă o măsură excepțională care a fost declarată până acum numai de patru ori în istorie de 71 de ani a OMS, anume: în 2009 pentru gripa H1N1, în 2014 pentru poliomielită și pentru epidemia de Ebola care a luat peste 11 mii se morți în trei state din Africa și în 2016 pentru Zika.

Despre Ebola

Boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecțioasă virală severă, de cele mai multe ori fatală, provocată de virusul Ebolavirus. Se manifestă prin afecțiuni hemoragice severe la oameni, primate și antilopele duiker, survenind în focare epidermice în Africa de Vest și Africa Centrală.

Ebola survine în focare epidermice în Africa de Vest și Africa Centrală

Are o rată de letalitate de până la 90% la om, fiind cea mai mare mortalitate într-o boală infecțioasă, cu excepția rabiei. Virusul Ebola a fost introdus în populația umană după un contact strâns cu sângele, secrețiile, organele ori fluidele biologice ale animalelor infectate: gorile, cimpanzei, lilieci frugivori, antilope de pădure duiker și porci spinoși.