Uraganul Helene devine tot mai violent: valuri de 6 metri și rafale de 225km/h. Autoritățile din SUA se tem că vor urma pierderi de vieți omenești și distrugeri majore

de: Andrei Simion
27 09. 2024

Uraganul Helene a lovit coasta Big Bend din Florida, fiind una dintre cele mai devastatoare furtuni care au lovit Statele Unite, iar autoritățile se tem că vor urma pierderi de vieți omenești și distrugeri majore.

Furtuna, care a ajuns în SUA joi seara, în jurul orei 23:10 (ora locală), a fost însoțită de rafale de vânt de 225 km/h și a provocat deja numeroase pagube, inclusiv pene de curent în cazul a peste un milion de locuințe.

Un prim deces a fost confirmat în Florida, un șofer fiind victima unor resturi aduse de vânt, conform datelor oferite de autorități. Pe măsură ce furtuna avansează, oficialii se tem că bilanțul victimelor va crește, iar uraganul își va continua traseul distructiv spre alte regiuni ale SUA.

Risc iminent de inundații severe

Valurile uriașe, care pot ajunge la 6 metri înălțime, și ploile torențiale aduc un risc iminent de inundații severe. În multe zone, nivelul apei este așteptat să depășească 2,5 metri, iar serviciile de urgență avertizează că vor trece ore bune până când echipele de salvare vor putea interveni pentru a ajuta persoanele afectate de furtună.

Conform Centrului Național pentru Uragane din SUA, Helene este considerat unul dintre cele mai puternice uragane care au lovit vreodată America, fiind al 14-lea ca intensitate în istoria măsurătorilor și al șaptelea cel mai violent care a lovit statul Florida.

„Un scenariu imposibil de supraviețuit se va desfășura” de-a lungul coastei

Directorul Centrului Național pentru Uragane, Michael Brennan, a subliniat gravitatea situației, declarând că „un scenariu imposibil de supraviețuit se va desfășura” de-a lungul coastei. Valurile și vântul vor avea forța de a distruge clădiri și de a transporta vehicule la distanțe considerabile.

După ce își va face simțită prezența în Florida, Helene va continua să avanseze spre Valea Tennessee, unde este așteptat să aducă ploi abundente vineri și sâmbătă, conform previziunilor Centrului Național pentru Uragane.

În fața acestui uragan de proporții istorice, instalațiile de producție de energie din zona Golfului Mexic au redus activitățile, evacuând anumite facilități pentru a evita pierderi suplimentare.

Helene are potențialul de a deveni cel mai puternic uragan care a lovit Statele Unite în ultimul an, iar cu un diametru de peste 800 km, ar putea deveni și unul dintre cele mai extinse, potrivit agenției AFP. Cercetătorii subliniază că schimbările climatice contribuie la intensificarea rapidă a acestor fenomene extreme, oceanele mai calde oferind o sursă de energie suplimentară pentru astfel de furtuni.