Unt de casă ca la bunica. Ingrediente necesare și mod de preparare

de: Alex Cazacu
22 05. 2024

Pe rafturile magazinelor găsim multe produse alimentare procesate, însă niciunul nu se compară cu preparatele făcut în casă. Gustul bogat și cremos al untului de casă ne amintește de perioada în care alimentele erau simple și naturale. În acest articol vei afla cum să faci unt de casă ca la bunica. Iată ce pași trebuie să urmezi și care sunt ingredientele necesare.

Unt de casă ca la bunica. Ingredientele necesare și modul de preparare

Într-o lume plină de produse alimentare procesate, nimic nu se compară cu gustul autentic al untului făcut chiar de noi, în confortul casei noastre. În rândurile care urmează, noi îți vom spune pas cu pas cum să faci unt de casă. Vei avea nevoie de doar două ingrediente simple: smântână și sare (opțional).

Cu toate acestea, pentru un unt de casă delicios, smântâna trebuie să fie proaspătă și neprocesată. Modul de prepararea este foarte simplu, tot ceea ce trebuie să faci este să urmezi cu atenție pașii de mai jos. Acestea fiind spuse, iată cum poți să faci unt de casă ca la bunica.

Modul de preparare

Pentru început, vom aduce smântâna la temperatura camerei. Facem acest lucru pentru a permite grăsimilor să se amestece mai ușor. Apoi, punem smântâna în bolul mixerului și începem să mixăm la viteză mare. Vom observa că smântâna trece prin mai multe stadii, iar dintr-un lichid cremos va deveni, în cele din urmă, unt.

Continuăm să mixăm până când untul începe să se desprindă de zer. Acest proces poate dura între 5 și 10 minute, în funcție de cantitatea de smântână și de puterea mixerului. După ce untul s-a format complet, îl scoatem din bolul robotului de bucătărie. Dacă doriți, puteți adăuga puțină sare în unt, iar apoi amestecați bine pentru a o distribui uniform.

Vezi și: Rețetă veche de ciorbă de fasole cu afumătură. Așa se prepara acum 100 de ani

Unt de casă ca la bunica – păstrare

În ceea ce privește stocarea untului de casă, acesta poate fi transferat într-un borcan curat și închis ermetic. Untul poate fi păstrat în frigider timp de aproximativ două săptămâni. Este un înlocuitor sănătos și delicios pentru untul din comerț și îl putem utiliza în rețetele preferate. Se potrivește perfect pe pâine prăjită, peste cartofi fierți sau în multe alte preparate gustoase și aromate.

Prepararea untului de casă este nu doar o experiență plăcută, ci ne oferă și control total asupra ingredientelor pe care le folosim. Cu această rețetă simplă, putem recrea gustul autentic al untului făcut în casă, exact ca la bunica. Acest preparat este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru cei care apreciază gustul autentic al alimentelor și doresc să evite aditivii și conservanții din produsele alimentare din comerț.

Cu siguranță, cei care au copilărit la țară știu că laptele de vacă era un aliment nelipsit din casele bunicilor. Chiar dacă nu dețineau ei animalele respective, cel mai probabil aveau vecini de la care luau laptele proaspăt. Acesta se consuma fie proaspăt, fie procesat sub formă de smântână, iaurt, brânză sau unt. După cum bine știm, toate aceste produse preparate în casă erau și foarte delicioase, dar și sănătoase.

Află și: Câtă apă se pune pentru paste. Cantitatea corectă de lichid împiedică lipirea lor