Universitatea Oxford a făcut marele anunț. Când va fi gata vaccinul pentru coronavirus
Ar trebui să fim optimiști, mai ales că un nou studiu dezvăluie că vaccinul realizat de cei de la Universitatea Oxford, contra coronavirusului, produce un răspuns imun puternic.
Universitatea Oxford a făcut marele anunț
O echipă de oameni de știință de la Institutul Jenner de la Universitatea Oxford și Grupul de vaccinuri din Oxford a făcut următorul pas către descoperirea unui vaccin sigur, eficient și accesibil împotriva coronavirusului. Rezultatele procesului de faza I / II publicat în revista științifică, The Lancet, indică lipsa preocupațiilor de siguranță și induce răspunsuri imune puternice în ambele părți ale sistemului imunitar.
„Am văzut cel mai puternic răspuns imun la cei 10 participanți care au primit două doze de vaccin, ceea ce indică faptul că aceasta ar putea fi o strategie bună pentru vaccinare”, continuă profesorul Pollard.
Vaccinul a provocat un răspuns al celulelor T în termen de 14 zile de la vaccinare, globulele albe din sânge care pot ataca celulele infectate cu virusul SARS-CoV-2, și un răspuns al anticorpului în termen de 28 de zile, anticorpii sunt capabili să neutralizeze virusul, astfel încât să nu poată infectați celulele când au fost contractate inițial.
În timpul studiului, participanții care au primit vaccinul au avut anticorpi neutralizabili detectabili, care au fost sugerați de cercetători ca fiind importanți pentru protecție, iar aceste răspunsuri au fost cele mai puternice după o doză de rapel, 100% din sângele participanților având activitate de neutralizare împotriva coronavirusului. Următorul pas în studiul vaccinului este de a confirma că acesta poate proteja eficient împotriva infecției cu SARS-CoV-2.
Când va fi gata vaccinul pentru coronavirus
Un studiu de faza I / II din Marea Britanie a început în aprilie testarea vaccinului contra coronavirusului Oxford ChAdOx1 nCoV-19. Echipa a început să lucreze pentru a dezvolta un vaccin împotriva amenințării globale care este coronavirus în ianuarie 2020 și a lucrat cu o urgență fără precedent într-o cursă împotriva coronavirusului.
În timpul studiului de faza I / II, vaccinul a fost evaluat la peste 1.000 de voluntari adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, într-un studiu controlat randomizat. Un subset al acestor voluntari, de 10 persoane, a primit două doze de vaccin. Între 23 aprilie 2020 și 21 mai 2020, 1077 de voluntari au primit vaccinul ChAdOx1 nCoV-19 sau un vaccin MenACWY placebo. Nu au existat evenimente grave de sănătate adverse legate de ChAdOx1 nCoV-19.
”Datele din faza I / II pentru vaccinul nostru contra coronavirusului arată că vaccinul nu a dus la reacții neașteptate și a avut un profil de siguranță similar cu vaccinurile anterioare de acest tip. Răspunsurile imune observate în urma vaccinării sunt în conformitate cu ceea ce au arătat studiile anterioare la animale sunt asociate cu protecția împotriva virusului SARS-CoV-2, deși trebuie să continuăm cu programul nostru de studii clinice riguroase pentru a confirma acest lucru la oameni. Aceste rezultate încurajatoare susțin evaluarea suplimentară a acestui vaccin candidat în programul nostru de faza III pe scară largă, care este încă necesar pentru a evalua capacitatea vaccinului de a proteja oamenii de COVID-19”, au declarat oamenii de știință.
Universitatea din Oxford lucrează cu o companie globală biofarmaceutică din Marea Britanie, AstraZeneca, pentru dezvoltarea ulterioară, fabricarea pe scară largă și distribuția potențială a vaccinului Covid-19, planurile pentru dezvoltarea clinică și producerea vaccinului Oxford progresând la nivel global. Proiectul a fost stimulat în continuare cu finanțări guvernamentale de 84 de milioane de lire sterline pentru a contribui la accelerarea dezvoltării vaccinului.
Oxford și AstraZeneca colaborează cu parteneri clinici din întreaga lume, ca parte a unui program clinic global pentru testarea vaccinului Oxford. Programul global este alcătuit dintr-un studiu de fază III în SUA, care a înscris 30.000 de pacienți, un studiu pediatric, precum și studii de fază III în țări cu venituri mici și mijlocii, inclusiv Brazilia și Africa de Sud, care sunt deja în curs.
„Rezultatele de astăzi sunt extrem de încurajatoare, făcându-ne cu un pas mai aproape de a găsi un vaccin de succes care să protejeze milioane în Marea Britanie și în întreaga lume. Susținut de investiții guvernamentale de 84 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea și fabricarea vaccinului, agilitatea și rapiditatea cu care Universitatea Oxford lucrează este de excepție. Sunt foarte mândru de ceea ce au obținut până acum. ”, a declarat din partea companiei Alok Sharma.
AstraZeneca rămâne angajat să-și îndeplinească angajamentul pentru accesul larg și echitabil la vaccin, în cazul în care studiile clinice în stadiul tardiv se dovedesc de succes. Până în prezent, angajamentele de furnizare a peste 2 miliarde de doze de vaccin au fost convenite cu Marea Britanie, SUA, Alianța Vaccinurilor Inclusive din Europa (IVA), Coaliția pentru Prepararea Epidemiei (CEPI), Alianța pentru Vaccine Gavi și Institutul Seric din India.