Unicul cuvânt românesc care începe și se termină cu „î”. Ai știut de el?

de: Ioana Bucur
06 08. 2023

Câte surprize inedite are limba noastră! Tu știi care este unicul cuvânt românesc care începe și se termină cu „î”? Cu toate că nu este un termen nou, aparținând vocabularului de bază, în prezent, a ajuns să fie folosit foarte rar în vorbirea de zi cu zi. De fapt, este posibil ca mulți români să nu îl fi folosit niciodată în viață.

Care este unicul cuvânt românesc care începe și se termină cu „î”

Ce secrete poate avea pentru o persoană limba maternă? Răspunsul: multe! Limba română este într-un continuu proces de evoluție, de adaptare, ceea ce înseamnă că lingviștii trebuie să țină pasul cu toate schimbările, toți termenii noi pe care vorbitorii îi împrumută din alte limbi sau domenii și îi integrează în vorbirea de zi cu zi.

Dacă te-ar întreba acum cineva dacă poți spune unicul cuvânt românesc care începe și se termină cu „î”, l-ai putea identifica? Cu toate că nu este un termen nou, aparținând vocabularului de bază, în prezent, a ajuns să fie folosit foarte rar în vorbirea de zi cu zi. De fapt, este posibil ca mulți să nu îl fi folosit niciodată în viață.

Este vorba despre „înzăvorî”, un verb pe care nu avem ocazia prea des să îl rostim.

Te-ar putea interesa și: Care este pluralul cuvântului soare. Puțini români știu

Ce înseamnă și cum se conjugă

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, celebrul DEX, „a înzăvorî” se definește ca acțiunea de a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere.

La modul prezent, unicul cuvânt românesc care începe și se termină cu „î” se conjugă astfel: eu înzăvorăsc, tu înzăvorăști, el/ea înzăvorăște, noi înzăvorâm, voi înzăvorâți și ei/ele înzăvorăsc. La viitor arată așa: eu voi înzăvorî, tu vei înzăvorî, el/ea va înzăvorî, noi vom înzăvorî, voi veți înzăvorî și ei/ele vor înzăvorî.

Te-ar putea interesa și: Cuvântul din română care nu poate fi tradus în altă limbă. Nu, nu este vorba despre „dor”!