Ungurii ne iau din nou fața. Au semnat acum un contract istoric
Un nou succes militar pentru Ungaria. Vecinii României au semnat un contract istoric cu cei de la Rheinmetall.
Ungarii continuă înarmarea. Au semnat un contract uriaş
Compania germană Rheinmetall şi Guvernul din Ungaria au înfiinţat o societate mixtă care va produce vehicule de luptă blindate Lynx pe teritoriul ungur. Contractul este în valoare de peste 2 miliarde de euro şi este cel mai mare de până acum în cadrul programului de modernizare a armatei maghiare. Rheinmetall este lider de piaţă în domeniile mobilității ecologice și tehnologiei de securitate, adecvate amenințărilor .
Acordul vine ca urmare a promisiunilor Guvernului de la Budapesta de a majora cheltuielile militare şi de a moderniza armata. La fel ca alte state NATO, Ungaria se situează sub pragul de 2% din PIB cerut de celebra Alianţă. De asemenea, cea mai mare parte din infrastructura militară datează încă din epoca comunistă, scriu cei de la Profit.ro.
“Acest parteneriat înseamnă mai mult decât modernizarea armatei. Acordul va contribui la relansarea industriei militare a Ungariei”, a transmis guvernul.
În plus, în urmă cu doar o săptămână, statul maghiar a semnat un acord de 1 miliard de dolari pentru achiziţionarea de componente pentru sisteme de rachete americane produse de Raytheon.
România investeşte şi ea în achiziţii militare
Ministerul Apărării Naţionale a obţinut aprobarea Comisiilor de Apărare din Parlament şi a iniţiat procedurile pentru cele cinci programe de modernizare a Armatei Române. Valoarea totală a achiziitilor militare este de pesre 3,5 miliarde de euro.
Cu toate acestea, România se numără deja printre statele care au înregistrat creșteri importante ale cheltuielilor militare în ultimii ani. Mai exact, între 2010 şi 2019, statul a oferit cu 154% mai mulţi bani armatei.
“Cheltuielile militare ale României au crescut pentru că s-a investit mult în echipamente. România încă operează echipamente achiziționate în mare parte înainte de sfârșitul epocii Războiului Rece. Este nevoie de achiziționarea de noi echipamente, pentru a le înlocui pe cele vechi sau parțial de origine sovietică, cu unele de proveniență NATO sau UE”, a explicat expertul SIPRI Nan Ţian.