Ungurii au sfidat întreaga Europă și de data aceasta. Au început înaintea tuturor
Potrivit site-ului maghiar Index.hu, prima persoană vaccinată a fost un medic al unui spital din Budapesta, care se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus.
Ungurii au sfidat întreaga Europa și de data aceasta
Astfel că Ungaria a început vaccinarea cadrelor medicale împotriva coronavirusului încă de azi, adică cu o zi înaintea majorității statelor membre UE, notează Reuters. De altfel, vaccinul a ajuns în țară tot sâmbătă, o primă tranșă având 9.000 de doze, suficiente ca să imunizeze 4.875 de persoane, și care au sosit la Budapesta sub escorta polițiștilor. Prin urmare, prima doză de vaccin anti-coronavirus i-a fost administrată lui Adrienne Kertesz, un medic dintr-o unitate medicală din Capitală, Spitalul Central din Pesta. Aceste informații au fost confirmate și de către Executivul maghiar.
Câte cazuri de coronavirus sunt în Ungaria
„Am început imunizările în rândul cadrelor medicale, potrivit unui plan pus la punct în avans”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului, citat de Reuters. De menționat este că prima țară din lume care a început campania de vaccinare a fost Marea Britanie. Marea Britanie a administrat primul vaccin la începutul lunii decembrie. De altfel, cele mai multe state UE, inclusiv România, Germania, Franța sau Italia, au hotărât să înceapă procesul de vaccinare în mod simbolic, într-un gest de solidaritate, în aceeași zi, adică duminică, pe 27 decembrie 2020. De precizat este că Ungaria a ajuns astăzi la un total de 315.362 de cazuri de coronavirus și 8.951 de decese, de la debutul pandemiei și până la ora actuală. Acolo, peste 6.000 de persoane infectate se află încă în spitale, solicitând astfel sistemul sanitar, notează Reuters.
Într-un comunicat al Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19,RoVaccinare, se arată că țara noastră are asigurate peste 10 milioane de doze de vaccin în cadrul contractului semnat de Comisia Europeană cu Pfizer-BioNTtech.
Acestea vor ajunge pentru vaccinarea a 5 milioane de persoane, dar autoritățile precizează că vor putea vaccina cel puțin 10,7 milioane de români în baza contractelor pentru vaccinurile celorlalte companii, ce sunt în curs de autorizare. În același comunicate se mai arată că Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite,pentru ca să crească șansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, dar după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). În acest sens, la începutul lunii ianuarie, EMA va finaliza evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva noului coronavirus, care este dezvoltat de compania Moderna.