Ungaria, amenințată de Comisia Europeană din cauza scandalului LGBTQ. Ce se întâmplă
Noua lege anti-LGBTQ din Ungaria este o „rușine” care contravine valorilor UE, spune von der Leyen. Șeful executivului Uniunii Europene a promis miercuri să întreprindă orice acțiune necesară pentru a contracara o nouă lege în Ungaria. Noua lege interzice portretizarea conținutului sau promovarea homosexualității sau a relocării sexuale către copii.
Comisia Europeană cere sacțiuni împotriva guvernului din Ungaria
Parlamentul maghiar a adoptat proiectul de lege luna trecută, dar acesta trebuie aprobat de președinte pentru a intra în vigoare. Se interzice partajarea conținutului privind homosexualitatea sau realocarea sexului către persoane sub 18 ani în programe școlare de educație sexuală, filme sau reclame. Guvernul din Ungaria, condus de Viktor Orban, spune că este menit să protejeze copiii, dar criticii legii spun că leagă homosexualitatea de pedofilie.
„Acest proiect de lege maghiar este rușinos. Acest proiect de lege discriminează în mod clar persoanele pe baza orientării lor sexuale.
Merge împotriva valorilor fundamentale ale Uniunii Europene: demnitatea umană, egalitatea și respectarea drepturilor omului. ”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Von der Leyen a spus că i-a instruit comisarilor să trimită o scrisoare Ungariei în care își expune preocupările legale înainte ca proiectul de lege să devină oficial lege. Comisia propune legislație în numele celor 27 de țări membre ale UE și se asigură că regulile sunt respectate.
Ungaria răspunde dur criticilor CE
Guvernul maghiar, la rândul său, a declarat că declarația lui von der Leyen „este o rușine, deoarece se bazează pe acuzații false” și „deoarece publică o opinie politică părtinitoare fără o anchetă imparțială efectuată anterior”.
La începutul acestei luni, parlamentarii UE au amenințat că vor da în judecată comisia dacă aceasta nu va acționa împotriva unor țări precum Ungaria, dacă ar încălca standardele democratice. Președintele Parlamentului UE, David Sassoli, a declarat miercuri că i-a scris lui von der Leyen insistând asupra acțiunii.
Premierul de dreapta din Ungaria, Viktor Orban, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri germane DPA că proiectul de lege vizează protejarea copiilor.
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că legea va permite „părinților să-și educe copiii cu privire la orientarea sexuală până la vârsta de 18 ani. Această lege nu spune nimic cu privire la [orientarea] sexuală a adulților”.
Orban, vorbind cu DW, a susținut că Ungaria este de fapt o țară sigură pentru comunitatea LGBTQ în zilele noastre.
„În Ungaria comunistă, oamenii homosexuali au fost persecutați. Astăzi, statul nu numai că garantează drepturile homosexualilor, ci îi protejează în mod activ.”, a spus Orban celor de la DW.
Pe de altă parte, criticii proiectului de lege spun că combină pedofilia cu non-heterosexualitatea, temându-se că formularea sa vagă poate fi folosită pentru a persecuta membrii comunității LGBTQ.
Care a fost reacția Europei
Problema legii maghiare a atras o atenție deosebită în ultima zi din cauza competiției de fotbal Euro 2020. Organul european de conducere a fotbalului, UEFA, a respins cererea Munchenului de a-și lumina stadionul în culori curcubeu LGBTQ pentru meciul Euro 2020 Germania-Ungaria de miercuri. Cu toate acestea, mai multe stadioane din jurul Germaniei vor fi iluminate în culori curcubeu pentru a protesta împotriva legii maghiare și a deciziei UEFA.
O declarație comună inițiată de Belgia și semnată de 14 state membre ale UE, inclusiv Germania, Franța, Spania și Italia, a exprimat „o îngrijorare gravă” cu privire la lege.
„Stigmatizarea persoanelor LGBTIQ constituie o încălcare clară a dreptului lor fundamental la demnitate, astfel cum se prevede în Carta UE și în dreptul internațional.”, se menționează în declarație.