Ungaria se aliază cu Rusia împotriva sancțiunilor impuse de statele UE. Decizia categorică a lui Viktor Orban
Ungaria a anunțat că se va opune categoric sancțiunilor UE împotriva Rusiei, în ceea ce privește restricționarea importurile de energie, în contexctul războiului izbucnit în Ucraina. Anunțul a fost făcut de către șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, după ce UE a anunțat că dorește să interzică importurile de petrol din Rusia.
Ungaria protestează împotriva interdicției importurilor de petrol rusesc
Ungaria este una dintre țările care depinde într-o mare măsură de importul de energie din Rusia, motiv pentru care premierul ungura transmis că va folosi dreptul său de veto pentru a se opune viitoarelor restricții din partea UE impuse treptat Rusiei, ca sancțiuni-manifest față de atrocitățile comise în Ucraina.
Astfel, duminică, Gergely Gulyas a transmis pentru postul maghiar HirTV, că Ungaria nu va sprijini niciodată extinderea sancțiunilor până la sfârșitul anului, așa cum avertizează UE.
„Deoarece astfel de decizii necesită unanimitate, nu are sens ca Comisia Europeană să propună sancțiuni care afectează importurile de gaze naturale și petrol, care restricționează achizițiile în Ungaria”, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
Gergely Gulyas a avut o intervenție care viza același subiect și la postul public Kossuth Radio, unde a transmis că poporul nu este obligat să plătească prețul războiului din Ucraina.
„Acest lucru poate fi prevenit dacă putem continua să ne cumpărăm energia la cel mai ieftin preț posibil”, a mai declarat el, potrivit Hungary Today.
Sancțiunile UE, lovitură dură pentru Ungaria
Gergely Gulyas a mai explicat ce impact au aceste sancțuni atât pentru economia țării, cât și pentru cetățeanul de rând. Dacă UE ar interzice importul de energie rusesc, Ungaria ar trebui să importe din altă țară la un preț mai mare, ceea ce ar presupune scumpirea gazelor pentru consumatori, care ar rămâne cu mai puțini bani pentru restul cheltuielilor.
Ungaria a anunțat cu puțin timp în urmă că va folosi schema de plată în ruble acceptată de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia.
”85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto.
În urmă cu cinci zile, Rusia a întrerupt livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, după ce au refuzat să plătească în ruble. În cursul zilei de astăzi, miniștrii Energiei din statele membre UE se vor reuni într-o ședință de criză pentru a stabili ce se poate face în condițiile în care Moscova solicită plata în ruble pentru gazele natrale rusești.