Ungaria ajută România în lupta anti-covid-19. Ce vor trimite de urgență la București
În august anul acesta Ungaria și România au fost de acord să își accepte reciproc certificatele de imunitate reciprocă. Confirmarea era făcută de Florin Cîțu. Florin Cîțu declara că ministerele de externe ale celor două națiuni încă finalizează formalitățile acordului. În același timp cele două state sunt de acord să își accepte reciproc certificatele de imunitate și să colaboreze în lupta împotriva pandemiei.
Ungaria și România au fost de acord să își accepte reciproc certificatele de imunitate reciprocă
Acest acord vine ca un avantaj pentru Ungaria, care se confruntă cu unele dificultăți. Parlamentul European a votat să nu solicite autorizarea automată a vaccinurilor care nu sunt aprobate de EMA pentru viitorul său certificat verde, cunoscut și sub numele de „pașaport pentru vaccinuri”.
Toate certificatele de imunitate din Ungaria sunt afectate de acest regulament. Niciunul dintre ele nu conține tipul de vaccin utilizat pentru inoculare. Din fericire, mai multe țări, precum Croația, Serbia, Slovenia și Bahrain au încheiat acorduri bilaterale cu Ungaria pentru a-și recunoaște reciproc certificatele de vaccin.
România ajutată de guvernul maghiar
Ca urmare acestui acord, Ungaria și-a oferit ajutorul României în tratarea pacienților cu COVID-19. În aceste zile ne confruntăm cu noi infecții record și cu un deficit de paturi de terapie intensivă.
„Ministrul de externe Peter Szijjarto a oferit ajutorul Ungariei în tratarea pacienților cu coronavirus”, a declarat ministerul. Oficialul a mai adăugat că sunt în curs discuții cu România cu privire la pașii care trebuie efectuați.
Guvernul maghiar intenționează să trimită 1.000 de cutii de medicamente antivirale Favipiravir în România la începutul săptămânii viitoare pentru a susține eforturile împotriva pandemiei de coronavirus.
„Al patrulea val de pandemii este cu siguranță aici. Oamenii nevaccinați vor intra cu ușurință în probleme, așa cum fac peste tot în lume.
Țările cu rate scăzute de imunizare se confruntă cu probleme mai grave.”, a spus Péter Szijjártó pe Facebook.
Oficialul a mai spus că Ungaria își propune să ofere asistență țărilor vecine și este în contact regulat cu vicepremierul României, Hunor Kelemen. Ministrul a declarat că vor continua discuțiile privind sprijinul suplimentar.
„Ca prim pas, vom livra 1.000 de cutii de favipiravir la începutul săptămânii viitoare. Acest medicament va ajuta la prevenirea sau tratarea simptomelor grave”, a declarat Szijjártó pentru agenția Reuters.
Favipiravir elibert ambulatoriu în România
Conform unei decizii luate de ministrul interimar Cseke Attila, Favipiravir va putea fi folosit și în România, dar eliberat ambulatoriu, mai spune ministrul.
Favipiravirul ca potențial tratament COVID-19 a intrat în atenția opiniei publice și a specialiștilor după livrarea medicamentului în spitalele rusești începând din iunie, după aprobarea Ministerului Sănătății din Rusia.
Aprobarea a urmat unor studii promițătoare, dar limitate, cu privire la acuratețea favipiravirului în Rusia, efectuate în parteneriat cu Fondul de investiții directe din Rusia (RDIF), fondul suveran al Rusiei și Grupul ChemRar.
Studiile asupra medicamentului au fost efectuate și în China – cu rezultate aparent promițătoare, precum și în SUA, Italia, Japonia și India.