Unde trebuie să pui termostatul în casă. Mulți români greșesc. De asta cresc facturile la gaze

de: Ionuț Vieru
18 10. 2022

Unde trebuie să pui termostatul în casă pentru a face economie la gaze? Termostatul are o importanță uriașă în reglarea și menținerea căldurii în casele noastre. Este practic și vă poate scuti de facturi mari. Cu toate acestea, el trebuie pus în anumite locuri în casă, astfel încât să încălzească locuința corespunzător.

Cum funcționează un termostat?

Termostatul este un dispozitiv sensibil la variațiile de temperatură din locuință. El funcționează precum un întrerupător, care pornește sau oprește centrala, în funcție de modificările termice din ambient. Termostatul ne ajută să gestionăm automat centrala.

Setați temperatura pe care doriți să o aveți în casă, iar termostatul va porni și centrala când este nevoie pentru a o menține constantă. Atunci când temperatura din cameră scade sub valoarea setată, termostatul va porni centrala termică, astfel reușind să mențină constat temperatura pe care ați setat-o.

De asemenea, există mai multe tipuri de termostate. Prețurile pornesc de la circa 150 de lei, însă pot ajunge și la ordinul miilor de lei în unele cazuri. Unele vin cu programe prestabilite care permit stabilirea unui interval orar de funcționare a instalației de încălzire.

Tipuri de termostate ambientale

Există mai multe tipuri de termostate. Pentru a face cea mai bună alegere, ar fi bine să știți care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip. Cel mai important este ca termostatul ales să-și facă treaba în funcție de nevoile tale.

  • Termostat mecanic

Este potrivit pentru cei care își petrec foarte mult timp acasă. Se comportă foarte bine, iar principalul avantaj este faptul că este mai ieftin față de un termostat electronic.

  • Termostat electronic

Acesta este potrivit pentru persoanele care sunt mai mult plecate de acasă. Este capabil să regleze temperatura atunci când nu este nimeni acasă și vă ajută să economisiți multă energie.

  • Termostate programabile sau smart

Termostatele smart sunt, de asemenea, foarte eficiente în ceea ce privește economia. Acestea sunt mai scumpe, însă veți recupera rapid investiția inițială.

  • Termostate cu bimetal, burduf și digitale

Principalul dezavantaj al termostatelor cu bimetal este faptul că au o diferență de temperatură foarte mare, de circa 4-5 grade. Pentru a scade această diferență de temperatură, unii producători au introdus o rezistență electrică în apropierea bimetalului, scăzând diferența de temperatura la 2-3 grade.

Termostatele cu burduf au și ele o diferență de temperatură, însă mult mai mică, de circa 1 grad, maxim 2. Cele mai utilizate termostate sunt cele electronice. Ele au diferențe de temperaturi de sub 1 grad Celsius.

Unde trebuie să pui termostatul în casă

Poziționarea termostatului în casă este foarte importantă și trebuie să țineți cont de mai multe lucruri. În primul rând, de suprafața locuinței. Pentru ca termostatul să funcționeze corect, acesta se va monta într-o încăpere etalon.

Ea trebuie aleasă cu mare grijă, deoarece valoarea reglată a temperaturii în încăperea etalon va depinde și temperatura dorită în celelalte încăperi ale casei. De regulă, este recomandă instalarea termostatului într-o locuință de până la 80 mp.

Pentru a funcționa eficient, un termostat trebuie montat la o înălțime de 1,5 m pe peretele încăperii. Acesta trebuie amplasat astfel încât să fie în zona de circulație naturală a aerului, pe peretele opus celui pe care este montat caloriferul. Nu trebuie să fie influențat în niciun mod de curent sau alte surse de căldură.