Unde trebuie plantaţi merii, perii, cireşii sau nucii, de fapt. Greşeala care îţi scade drastic recolta
Pomii și arbuștii trebuie plantați în așa fel încât să aibă parte de suficientă lumină solară în funcție de specia lor. Lumina este considerată principala sursă de energie în sintetizarea substanţelor organice şi a celorlalte procese vitale, fiind implicată în procesul de fotosinteză. Haide să vedem, așadar, unde trebuie plantaţi merii, perii, cireşii sau nucii, de fapt.
Cum trebuie poziționați pomii fructiferi faţă de lumină
Lumina, împreună cu apa, sunt două dintre cele mai importante aspecte care determină dacă pomii vor fi sau nu roditori. Aceștia trebuie plantați astfel încât fiecare specie în parte să primească suficientă lumină de la soare, iar etapele de îngrijire trebuie să țină cont de necesarul de apă.
Alături de căldură, lumina ridică temperatura mediului, ceea ce explică nevoile mai mari de apă ale plantelor şi recoltele mai timpurii şi mai bogate în zahăr ale plantelor bine luminate.
Lumina produce diferenţe de temperatură, între porţiunile luminate şi cele umbrite, ale aceluiaşi organ, iar o lumină insuficientă diminuează substanţa uscată acumulată în frunze şi conduce la creşteri reduse.
Care este orientarea ideală
În privinţa orientării rândurilor, în condiţiile de latitudine şi climă de la noi din țară, cel mai bine luminate sunt gardurile fructifere orientate pe direcţia N-S.
Cunoaşterea cerinţelor speciilor şi soiurilor de pomi faţă de lumină este absolut necesară atunci când aceștia sunt amplasați pe terenurile în pantă, în raport cu expoziţia terenului faţă de punctele cardinale, la stabilirea formei de coroană şi a taliei pomilor, iar în funcţie de acestea, a distanţelor de plantare.
Satisfacerea cerinţelor faţă de lumină va avea o influență pozitivă asupra tuturor proceselor vitale ale pomilor. Speciile fructifere cultivate în climatul nostru fac parte din grupa plantelor fotofile și sunt pretenţioase faţă de lumină, notează populare.ro.
Citește și: De ce să nu plantezi agud în curte. Motivul pentru care dudul este periculos, vei regreta enorm
Cerinţe faţă de apă:
- Cerinţe foarte mari: arbuştii fructiferi
- Cerinţe mari: gutuiul, mărul (soiuri târzii), prunul
- Cerinţe mijlocii: părul, nucul, cireşul, vişinul, mărul (soiuri de vară)
- Cerinţe reduse: piersicul, caisul, migdalul
Cerințe față de lumină:
- Cerinţe mari: nucul, piersicul, caisul, cireşul
- Cerinţe mijlocii: părul, mărul, prunul,vişinul
- Cerinţe reduse: zmeurul, coacăzul, agrişul (pot creşte şi la lumină difuză).