Unde se construieşte cel mai mare râu artificial din lume. „Noua Deltă” va avea peste 100 de kilometri

de: Sabina Anastasia
03 05. 2023

Proiect ambițios, prin care autoritățile speră să reducă importurile și să rezolve problemele cauzate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Află în rândurile de mai jos unde se construieşte cel mai mare râu artificial din lume. Are denumirea de „Noua Deltă” și va avea peste 100 de kilometri lungime. Ce spun specialiștii despre obiectiv.

Unde se construieşte cel mai mare râu artificial din lume

Consecințele războiului declanșat de Rusia în Ucraina au determinat autorități din diverse state să ia măsuri și în domeniul agriculturii. Egipt este statul unde autoritățile au luat decizia de a construi cel mai mare râu artificial din lume, de o lungime de 114 kilometri, pentru a reduce importurile și a ajuta la îmbunătățirea cultivării produselor agricole.

Proiectul poartă denumirea „Noua Deltă” și este în valoare de peste 5 miliarde de lei. Președintele egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, a spus că râul artificial este cel mai mare proiect din istoria țării pe care o reprezintă.

Autoritățile de la Cairo au explicat că „Noua Deltă” va juca același rol în dezvoltarea Egiptului precum Nilul în perioada antică. Acesta din urmă a furnizat o sursă sigură de apă pentru irigare, lucru ce a permis egiptenilor să dezvolte un sistem de agricultură foarte productiv. Solul fertil din jurul fluviului Nil era ideal pentru cultivarea culturilor, iar inundațiile anuale au condus la nămol proaspăt depus pe pământ, care a contribuit la refacerea solului.

Mai mulți specialiști care s-au ocupat de analize privind proiectul cu pricina arată că „Noua Deltă” va ajuta la creșterea suprafeței agricole prin transformarea suprafețelor aride în terenuri pe care să crească diverse culturi.

Cum vrea Egiptul să atingă starea de siguranță alimentară

„Proiectul „Noua Deltă” este amplasat, în primă fază, pe coasta de nord-vest a El-Dabaa, unde se demarează proiectul „Viitorul Egiptului” pentru producția agricolă. Noile trăsături agricole și urbane sunt caracterizate de sisteme administrative moderne și de complexe industriale bazate pe producția agricolă. (…)

Proiectul va implica 15% din suprafețele cultivate în Egipt, pentru a atinge securitatea alimentară. Creșterea nivelului mării și schimbările climatice reprezintă o provocare majoră pentru zonele de coastă din Deltă, care sunt caracterizate printr-un nivel scăzut al apelor subterane, expunându-le la inundarea cu apă de mare și la creșterea salinității solului. Nevoile zilnice nete de apă, în cadrul proiectului, sunt estimate între 12,5 și 15 milioane de metri cubi.

Proiectul se bazează pe sisteme moderne de irigații pentru a asigura raționalizarea consumului de apă, precum și pe surse de apă netradiționale, cum ar fi apele reziduale agricole tratate, prin intermediul unor controale de prelevare și utilizare pentru a asigura durabilitatea acviferului”, arată un studiu efectuat de reprezentanții Departamentului de Știința Mediului și Dezvoltare Industrială, de la Universitatea Beni-Suef din Egipt.

Noi oportunități de angajare: câte locuri de muncă se vor lansa

Noua suprafață agricolă creată cu ajutorul proiectului „Noua Deltă” va fi de 900.000 de hectare.

În ceea ce privește forța de muncă, odată cu lansarea proiectului „Noua Deltă”, oportunitățile de angajare vor crește. Specialiștii spun că va fi vorba despre circa 10.000 de angajări directe și peste 360.000 de locuri de muncă conexe.