Unde se află cel mai periculos râu din lume. Puțini supraviețuiesc în apele sale, nu este vorba de Amazon VIDEO
Unde se află cel mai periculos râu din lume? Multă lume se gândește la Amazon, dar lucrurile stau total diferit. Puțini supraviețuiesc în apele sale, iar cei mai îndrăzneți aventurieri îl evită. Apele agitate și închise ale acestui fluviu au fost martore la nenumărate tragedii de-a lungul secolelor.
Râul Congo, cel mai periculos din lume
Râul Congo este cunoscut drept cel mai periculos din lume. Acest fluviu, cu adâncimi de până la 220 de metri, este și al doilea ca lungime din Africa, depășit doar de Nil, cu o lungime de aproximativ 4.700 de kilometri.
Această vastă întindere de apă oferă hrană, apă, medicamente și transport pentru aproximativ 75 de milioane de oameni din bazinul din jur, conform Atlasului Mondial al Pădurilor al Universității Yale.
Râul Congo a fost supranumit periculos din mai multe motive. În primul rând, acolo se regăsesc „Porțile Iadului”, o porțiune de râu care se întinde pe 120 de kilometri, traversând un canion din care este aproape imposibil să scapi din cauza viiturilor puternice, notează okdiario.com.
În plus, o fâșie din râu, cunoscută sub numele de „Abatorul”, îi crește și mai mult pericolul. În trecut, această zonă a fost un epicentru al activității canibale, iar astăzi este o zonă cu o rată ridicată a criminalității.
În 2012, fostul marin Phil Harwood a povestit călătoria sa extraordinară pentru ziarul britanic The Guardian. El a devenit prima persoană care a făcut canotaj pe râul Congo. Într-un interviu, el a descris numeroasele pericole cu care s-a confruntat pe parcurs: bărbați înarmați cu macete, hipopotami, crocodili, rebeli înarmați, șerpi și păianjeni uriași.
Unde este situat fluviul Congo
Râul Congo și afluenții săi șerpuiesc prin pădurea tropicală Congo, care este a doua cea mai mare pădure tropicală din lume. În plus, Congo este al doilea râu ca mărime din lume după Amazon, cu un debit de aproximativ 41.300 de metri cubi pe secundă, și este cel mai adânc din lume, cu zone care ajung la 230 de metri adâncime.
Originea sa este situată în Lacul Bangweulu din Zambia, și trece în principal prin Republica Democratică Congo, lângă Kinshasa, și granița cu Republica Congo, lângă Brazzaville. De-a lungul cursului său superior, cunoscut sub numele de râul Lualaba, curge spre nord până la Boyoma Falls, lângă orașul Kisangani, unde se întoarce spre vest într-o curbă largă.
Henry Morton Stanley l-a explorat pentru prima dată, în 1876
Acest râu a rămas neexplorat mult timp, până când Henry Morton Stanley a efectuat celebra sa expediție în 1876. La acea vreme, Congo era unul dintre ultimele mistere nerezolvate în explorarea Africii, deoarece nu se știa dacă râul Lualaba a alimentat Nilul, Congo sau chiar Niger. Expediția lui Stanley, finanțată în 1874, a pornit din Zanzibar și a ajuns la Lualaba pe 17 octombrie 1876.
După ce s-au confruntat cu numeroase pericole, cum ar fi triburile canibale și comercianții de sclavi, Stanley și echipa sa au ajuns la Boyoma Falls pe 6 ianuarie 1877. De-a lungul călătoriei lor, Stanley și echipa sa au avut numeroase întâlniri cu triburi locale, unele ostile și violente. Cu toate acestea, au reușit să ajungă la Stanley Pool, cunoscut acum sub numele de Malebo Pool, unde se află în prezent orașele Kinshasa și Brazzaville. De acolo, și-au continuat călătoria către Livingstone Falls, navigând pe o porțiune destul de periculoasă.
În cele din urmă, după numeroase provocări și pierderi umane, Stanley și echipa sa au ajuns la Boma pe 9 august 1877, la mai bine de 1.000 de zile după ce au părăsit Zanzibar. În ciuda dificultăților, au reușit să finalizeze una dintre cele mai epice expediții din istoria explorării africane.