Unde să te adăpostești în casă în caz de cutremur. Primul lucru pe care trebuie să-l faci imediat

de: Ștefan R. Apostol
16 09. 2024

În ultima perioadă au avut loc din ce în ce mai multe cutremure, fie de intensitate mică, fie de peste 5 grade. Deși suntem învățați ce să facem, uneori este bine să ne reamintim ce avem de făcut în astfel de situații. Așa că, citește mai departe și află unde să te adăpostești în casă în caz de cutremur, și care este primul lucru pe care trebuie să-l faci imediat.

Din ce în ce mai multe cutremure au lovit Europa

Conform celor mai recente date statistice la nivel european, în fiecare an, mii de cutremure lovesc Europa. Cu toate acestea, majoritatea sunt prea mici pentru a fi resimțite, altfel ar provoca daune mai mari infrastructurii și vieții oamenilor.

Pe baza cercetărilor efectuate de o echipă internațională de seismologi, geologi și ingineri europeni, împreună cu Serviciul seismologic elvețian și universitatea publică ETH Zurich, Irlanda este cea mai puțin activă regiune seismică din Europa.

Ei au revizuit modelul de risc seismic din 2013 și au inclus pentru prima dată întreaga Europă. Rețeaua non-profit European Facilities for Earthquake Hazard and Risk (EFEHR) raportează că Turcia, Grecia, Albania, Italia și România sunt țările cu cel mai mare hazard din Europa, urmate de următoarele țări, Austria, Belgia, Franța, Germania, Islanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania și Elveția.

Aceștia au concluzionat că, chiar și în regiunile cu risc seismic scăzut sau moderat, cutremurele se pot produce oricând și pot provoca pagube. Ei au concluzionat că Europa a suferit peste 200.000 de decese și peste 250 de miliarde de euro  pierderi financiare din cauza cutremurelor în ultimul secol.

Vezi și: Cum afli cu 25 de secunde înainte să se producă un cutremur în România. Aplicația de care ai nevoie ca să te adăpostești

Unde să te adăpostești în casă în caz de cutremur

Când vine vorba de ceea ce avem de făcut în astfel de situații, deși avem informațiile necesare, și suntem învățați ce avem de făcut, imprevizibilul joacă un rol extrem de important.

Chiar pentru astfel de momente este bine să știi unde să te adăpostești în casă în caz de cutremur. Specialiștii în dezastre au stabilit câteva puncte cadru importante care ne ajută să știm ce avem de făcut în astfel de situații, după cum urmează:

  • Dacă te afli în interior, rămâi acolo și adăpostește-te sub o masă, un birou sau altă mobilă rezistentă.
  • Îndepărtează-te de ferestre și uși de sticlă.
  • Întinde-te, îngenunchează sau așează-te lângă un perete interior sau un colț structural solid, departe de ferestre, șeminee din cărămidă, pereți de sticlă etc.
  • Protejează-ți capul și corpul de obiecte care cad sau zboară.
  • Rămâi acolo unde te afli până când tremurul încetează.
  • Cunoaște rutele de ieșire dacă te afli într-o clădire comercială.
  • Adăpostește-te și nu te mișca până când se oprește tremurul.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci imediat

În cazul unui cutremur, conform specialiștilor, dacă ești în interior, rămâi acolo. Treci sub un birou sau o masă și ține-te de ea, sau mută-te pe un hol sau stai lipit cu spatele pe un perete interior.

Stai departe de ferestre, șeminee și de mobilă sau aparate grele. Iată și alte lucruri pe care le ai de făcut într-o situație de acest gen:

  • Dacă sunteți afară, ajungeți într-o zonă deschisă, departe de copaci, clădiri, pereți și linii electrice.
  • Întindeți-vă sau ghemuiți-vă jos pentru a vă menține echilibrul.
  • Mergeți la cel mai bun adăpost disponibil, dacă nu există o zonă deschisă disponibilă.
  • Dacă conduceți, opriți în siguranță cât mai curând posibil. Rămâneți în autovehicul până la oprirea trepidațiilor.
  • Nu opriți vehiculul sub poduri sau viaducte.
  • Rămâneți în vehicul sub nivelul ferestrei.
  • Opriți motorul și porniți radioul. Urmați instrucțiunile de urgență.
  • Rămâneți în vehicul dacă liniile electrice căzute au căzut peste el.
  • Dacă trebuie să părăsiți vehiculul, deplasați-vă rapid către o zonă deschisă.

Așadar, ai mare grijă în timpul producerii unui cutremur. Încearcă să-ți păstrezi cumpătul, și să faci exact ceea ce recomandă specialiștii. Așa ai putea să-ți salvezi viața, chiar în cazul unui cutremur relativ puternic.