Unde este ‘Poarta iadului’ pe Pământ. Focul arde de 50 de ani fără oprire și acum s-a redeschis

de: Dumitrache Diana
02 12. 2020

Locul care îţi dă fiori. Iată unde este “Poarta iadului” pe Pământ. Focul acesta arde de 50 de ani fără oprire, spun specialiştii. Imagini incredibile.

Poarta iadului, locul înfiorător de pe Pământ

“Poarta iadului”, aşa cum a fost numit craterul uriaş care arde fără oprire de 50 de ani, este un loc incredibil. Cu un diametru de 70 de metri, acesta este în flăcări din 1971. Se află în Turkmenistan, una dintre cele mai importante reserve de gaze naturale din lume, în apropierea satului Derweze, şi a fost “descoperit în urma forărilor şi exploatărilor făcute de inginerii sovietici.

Pământul, însă, s-a surpat, motiv pentru care au decis să dea foc gazului pentru a diminua pericolul unei explozii puternice, iar din estimările cercetătorilor gazul trebuia să ardă complet în câteva zile. Cu o adâncime de peste 20 de metri, acesta arde şi acum.

Chiar dacă autorităţile încearcă de ani de zile să acopere craterul pentru a nu irosi rezervele, se pare că acest lucu nu a fost posibil. Cei peste 350 de locuitori din Derweze spun că este un adevărat blestem.

„Istoria craterului este fascinantă. Se spune că ruşii au forat deşertul în căutarea gazelor naturale în cea de-a patra ţară cea mai bogată din lume. Cu toate acestea, unele erori în calcule au făcut că maşinăria să explodeze”, a relatat Alessandro Belgiojoso, operator şi fotograf cu drone, pentru Daily Mail.

Zeci de mii de turişti vin anual aici pentru a vedea “Poarta către Iad”

Oamenii de ştiinţă, însă, sunt fascinaţi de aceasta groapă. Turiştii au numit-o “Poarta iadului”, locul dând fiori reci şi celor mai puternici oameni. Craterul cu foc se poate vedea de la kilometri întregi iar imaginile surprinse de drone sau avioane sunt de-a dreptul înfricoşătoare.

În ciuda aspectului său, locul atrage, în fiecare an, zeci de mii de turişti, exploratori, fotografi şi aventurieri de senzaţii tari. Pentru a nu avea loc tragedii, autorităţile au decis montarea unui gard de protecţie pe tot diametrul. În urmă cu 6 ani, exploratorul George Kourounis îşi risca viaţa pentru a deveni prima persoană care coboară în celebrul crater.

“Pregătirile pentru expediție au durat un an și jumătate. Am făcut numeroase antrenamente în defileul unui râu, multe dintre ele purtând echipamentul complet, realizat la comandă, din Kevlar, singurul material care nu s-ar fi topit din cauza temperaturilor extrem de mari din crater.

Când ajungi acolo pentru prima dată, parcă ai vedea o scenă SF. Deșertul vast ți se întinde la picioare și, undeva, vezi gaura asta arzând… Căldura pe care o emană e înfiorătoare.

Aerul de deasupra tremură, iar când bate vântul dinspre crater, simți cum te lovește căldura în față. Nici nu-ți poți ține ochii deschiși. Când ajungi pe margine, îți vine să-ți protejezi fața cu mâinile și te întrebi dacă nu cumva te-ai băgat în ceva mult prea periculos”, a povestit Kourounis.