Unde este cea mai adâncă gaură din lume și cum a fost formată aceasta? Vei fi surprins să afli că este mai adâncă și decât cel mai cunoscut punct al oceanului – Groapa Marianelor.
Cel mai adâng loc din lume este așa cunoscuta Gaura de foraj Kola, care se află în Murmansk, Rusia. Deși la prima vedere se pot vedea multe vechituri, dărâmături și un disc ruginit fixat pe pământ în locul unde a fost studiată, acolo e punctul culminant al multor cercetători. Acesta nu este doar un disc vechi, ci este capacul sudat al unei găuri de foraj cu adâncimea de 12 km în scoarța terestră, conform encyclopedia.smartencyclopedia.eu.
Gaura seamănă mai degramă cu o sondă de țiței abandonată, dar nu are deloc legătură cu asta. Se numește Kola Superdeep și este rezultatul a peste 20 de ani de războaie dintre Statele Unite ale Americii și URSS. Oamenii de știință din URSS au început să foreze suprafața Pământului în anii ’70 cu scopul de a afla mai multe detalii despre scoarță.
„Pentru că adevărul este că știm mai puțin despre ceea ce este sub picioarele noastre decât despre ce este de cealaltă parte a Sistemului Solar”, a explicat Hank Green în 2014.
În următorii 24 de ani, cercetătorii au continuat să sape, iar în 1994 Gaura de foraj de la Kola a ajuns cel mai adânc loc de pe Planetă. Intriga în rândul oamenilor de știință a venit inițial în numărul de kilometri de scoarță pe care l-au putut vedea cu ochii lor, lucru care n-ar fi crezut că este posibil.
Mai mult decât atât, la 7 kilometri adâncime au găsit fosile microscopicce a 24 de specii de organisme unicelulare moarte de multă vreme. De asemenea, au mai descoperit roci care datau de 2.7 miliarde de ani, roci care au devenit ușor-ușor provocarea specialiștilor pe care n-au mai putut să o depășească. Temperatura era de 180 de grade Celsius, cu 80 de grade mai mult decât au prezis.
Locul unde se află la momentul actual gaura de foraj este controlat de Întreprinderea Științifică de Stat pentru Foraje de Superadâncime și Investigații Complexe ale Interiorului Pământului (GNPP Nedra)și de Geolaboratorul de Adâncime.