Unde cade prima zăpadă în România. Meteorologii ANM anunță variații de temperatură

de: Sabina Anastasia
07 10. 2023

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță variații semnificative de temperatură în weekendul 7-8 octombrie 2023. Cum va fi vremea în următoarele ore și care sunt zonele în care precipitațiile vor lua forma ninsorilor. Meteorologii au emis și un cod galben de intensificări ale vântului.

Se schimbă vremea în weekend

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au actualizat prognoza meteo pentru weekendul 7-8 octombrie 2023. Sâmbătă, 7 octombrie 2023, vremea va fi în general caldă. Temperaturile vor depăși 20 de grade Celsius în cea mai mare parte a teritoriilor țării.

În depresiuni sunt anunțate cel mult 18 grade Celsius. Pentru sudul țării, sâmbătă, 7 octombrie 2023, sunt prognozate chiar și 27 de grade Celsius. Începând din prima zi de weekend, meteorologii anunță o schimbare a condițiilor meteorologice manifestate în țară.

Cod galben de vânt la munte

În zonele de munte din România, vremea se schimbă deja. Începând de sâmbătă, 7 octombrie 2023, de la ora 10:00, în Carpații Orientali și local în Munții Apuseni vântul se va intensifica, atingând viteze de până la 80 de kilometri pe oră.

Meteorologii ANM au anunțat un cod galben de intensificări ale vântului în zonele de munte din țară, până duminică, 8 octombrie 2023, la ora 11:00. La peste 1.700 de metri, rafalele vor sufla cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră.

Te-ar putea interesa și: Vremea se schimbă brusc în România. Cât de frig va fi, anunțul ANM

Sâmbătă, 7 octombrie 2023, intensificări ale vântului vor fi local și temporar și în restul zonei montane, în nordul, estul și sud-estul teritoriului, cu viteze de 50 de kilometri, în general. Duminică, 8 octombrie 2023, în cele mai multe regiuni ale țării vor fi raportate intensificări ale rafalelor de vânt.

Primele ninsori în România

Totodată, în zonele de munte sunt anunțate primele precipitații mixte din sezonul rece curent. Astfel, începând de duminică, 8 octombrie 2023, precipitațiile vor putea lua forma ninsorilor, în mod deosebit la altitudini foarte mari, potrivit DIGI24.

Deasupra Carpaților Meridionali și de Curbură, unde vântul va sufla cu viteze de peste 90 de kilometri pe oră, cerul va prezenta temporar înnorări. Mai mult decât atât, temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț, iar precipitațiile se vor extinde apoi în tot mai multe zone.

Te-ar putea interesa și: Meteorologii ANM anunță: un ciclon polar lovește România. Vremea o ia razna, unde vine gerul cu temperaturi de iarnă

În noaptea de duminică, 8 octombrie 2023, spre luni, 9 octombrie 2023, în Transilvania se vor înregistra temperaturi scăzute, ce vor atinge valori negative. La fel se va întâmpla, potrivit sursei citate, și în noaptea de luni, 9 octombrie 2023, spre marți, 10 octombrie 2023.