Unde au ajuns să lucreze sute de ospătari și barmani după ce toate restaurantele și barurile s-au închis

de: Ștefan R. Apostol
23 03. 2020

Având în vedere actuala stare de urgență, decizia oficialilor de a închide tot ce ține de industria HORECA este, pe cât de argumentată din punct de vedere al pandemiei, pe atât de devastatoare pentru cei care activează în acest domeniu.

Unde au ajuns să lucreze sute de ospătari și barmani după ce toate restaurantele și barurile s-au închis

Într-un interviu dat recent, după decizia închiderii restaurantelor, a barurilor și a hotelurilor, Dragoș Petrescu, unul dintre cei mai importanți jucători din industria restaurantelor, a spus la RFI că închiderea reastaurantelor, barurilor, cafenelelor afectează peste 300.000 de angajați, care vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic și, în opinia sa, era o decizie așteptată, dar este foarte important ca statul român să fie azi alături de industriile grav afectate, mai spune antreprenorul, care speră ca o parte din șomajul tehnic să fie suținut de la buget.

Unde au ajuns să lucreze sute de ospătari și barmani după ce toate restaurantele și barurile s-au închis

Da, într-adevăr, tot ce ține de industria HORECA a fost închis, ca și spații închise, în schimb, conform specialiștilor din piață, s-a observat o creștere semnificativă a sistemului de home-delivery, livrare de mâncare la domiciliu, prin aplicatii sau chiar de la restaurantele unde o parte din angajați, care ar fi putut intra în șomaj tehnic, lucrau, cu alte cuvinte e cea mai mare creștere de food delivery din România, în aceste zile. Asta înseamnă că, cel puțin în teorie, o parte din restaurantele închise pot să ”supraviețuiască” astfel, mai puțin barurile și cafenelele, aici fiind într-adevăr imposibil de folosit sistemul de home-delivery.

Pe de altă parte, în cazul hotelurilor închise, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) își exprimă îngrijorarea cu privire la efectele economice care se resimt deja în industria ospitalității, ca urmare a gradului mare de răspândire a coronavirusului. Organizația solicită următoarele măsuri imediate de sprijin pentru toate companiile din industrie, care includ, printre altele, posibilitatea intrării în șomaj tehnic (75%), amânarea ratelor către bănci, precum și punerea la dispoziție a unor lichidități necesare pentru ca business-urile din acest sector să reușească să supraviețuiască.

Unde au ajuns să lucreze sute de ospătari și barmani după ce toate restaurantele și barurile s-au închis

1. Șomaj tehnic cu plata a 75% din venituri și taxele aferente suportate de către stat;
2. Plata imediată a datoriilor statului către companii: TVA de recuperat fără control în prealabil, concedii medicale, plata urgentă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu;
3. Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci si/sau societăți de leasing fără consecințe pentru companii;
4. Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fără garanții, în condiții financiare preferențiale și cu rambursare pe termen lung;
5. Punerea la dispoziție de lichidități pentru companii prin crearea unui mecanism între BNR si Eximbank / CEC, prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgență de la băncile comerciale, în condiții de acordare îmbunătățite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeana în comunicarea din 13 martie 2020.

Conform unui sondaj realizat de industrie în ultima săptămână, pe un număr de 341 respondenți, vânzările au scăzut cu 80%, peste 85% vor închide și vor fi nevoiți să trimită astfel peste 28000 de angajați în șomaj. 100% din respondenți au nevoie de ajutor imediat din partea autorităților pentru continuarea afacerilor. Raportat la întreaga industrie asta înseamnă că din totalul cifrei de afaceri estimată la 3 miliarde de euro, se vor pierde 2,4 miliarde euro, iar dintr-un total de aproximativ 400.000 de angajați, 320.000 vor fi concediați.