Unde au ajuns banii familiei Ceaușescu. Ce s-a ales de „conturile secrete” [VIDEO]

Autor: Andrei Simion - 10:50, 18 mai 2019

Soții Ceaușescu au fost condamnați inclusiv pentru pretinsele averi secrete ținute, în parte, în străinătate. Numai că, nici la aproape 30 de ani de la  executarea celor doi dictatori, nu s-a lămurit misterul. Dar tema intrigă la fel de mulți curioși.

După trei decenii, Dan Voinea, procurorul de caz la proecesul soților Ceaușescu, amintește că Nicolae și Elena au refuzat să ofere informații despre bani pe care i-au ascuns sau scos din țară.

Imagini din timpul procesului din decembrie 1989 de la Târgoviște arată că procurorul pune întrebări despre contul de 400 de milioane de dolari care ar fi fost deschis în Elveția de dictatori. Elena Ceaușescu dă replica, întrebând revoltată: „Ce cont?!”. După explicațiile procurorului Dan Voinea, soția dictatorului a exclamat: „Dovada! Să se facă dovada!”

Ceaușescu, încă subiect de controverse în emisiunile de can-can

Procurorii și judecătorii nu au putut explica unde se află banii pe care soții Ceaușescu i-ar fi scos din țară, deși inclusiv pentru această acuzație dictatorii au fost executați. Misterul persistă până în zilele noastre. Chiar și la aproape 30 de ani de la Revoluție, apar persoane care spun că ar ști unde se află averea familiei Ceaușescu.

Într-o emisiune difuzată de Kanal D, în 2013, jurnalistul Ştefan Stroe afirma că ar fi dat de urma averii pe care o estima la peste 100.000.000.000 de euro. El a susținut că suma s-ar afla într-un cont în Canada. Deși dovezile nu au apărut nici acum, după 5 ani de la aceste afirmații, jurnalistul estima că banii respectivi ar fi ajutat România să-și achite toate datoriile externe.

„Banii se află în Canada. Banca se numeşte «Royal Bank», iar  suma este fabuloasa. Este vorba despre o sută de miliarde de euro. Multe oficialităţi au ştiu de acest cont. O să aduc dovezi în curând. Am certitudinea că acest con este activ. Am numerele de cont, semnătura lui, banii sunt depuşi pe numele lui în 1981. Autorităţile trebuie să ia atitudine.” Ștefan Stroe