Una dintre cele mai cunoscute podgorii româneşti se află într-o stare jalnică. Vinul produs aici era medaliat la Paris pentru calitatea lui, în perioada interbelică

de: Ionuț Vieru
03 11. 2021

În urmă cu zece ani, zona Bălănești din județul Gorj era foarte vestită datorită vinului de o calitate superioară, produs aici de vița de vie nobilă, cultivată pe dealuri. Vinul de aici a fost medaliat la Paris pentru calitatea lui în perioada interbelică.

Starea în care au ajuns viile cunoscutei podgorii

Din păcate, în momentul de față a mai rămas doar un singur viticultor care deține o suprafață de aproximativ o jumătate de hectar cultivată cu viță de vie din soiuri nobile. În această comună există o tradiție veche de peste un secol în cultivarea soiurilor nobile ale viței de vie.

În comuna Bălănești mai este doar un singur localnic care duce mai departe această tradiție veche. Este vorba despre Vasile Cochină, inginer horticol, care s-a retras după ieșirea la pensie în localitate. Cu tristețe povestește cum, în trecut, aceste dealuri erau pline de viță de vie, însă acum sunt năpădite de buruieni.

„Îmi vine, efectiv, să plâng când mă uit cum au ajuns plantaţiile de odinioară. Erau peste 300 de hectare cu viţă de vie, care acum sunt pline de mărăcini, deşi este un sol foarte bun pentru cultura viţei de vie, pentru struguri de calitate“, a spus Vasile Cochină. 

Bărbatul deține o suprafață de o jumătate de hectar de viță de vie de soiuri nobile. Cel mai mândru este de Feteasca Regală, un soi românesc. Anul acesta a avut o producție foarte bună.

Cum își aduc aminte localnicii de vremurile de altădată

Acum, cei care au mai rămas în Bălănești sunt nostalgici după vremurile în care își asigurau veniturile necesare doar din vinul de calitate pe care îl produceau. La începutul secolului, vinul de la Bălănești era premiat cu o medalie de aur la o competiție internațională care s-a desfășurat la Paris.

„Era un vin foarte căutat în zona Olteniei. Veneau oameni din zona Văii Jiului să cumpere vin de la noi. Au fost vremuri foarte frumoase. Oamenii îşi asigurau existenţa din această activitate“, a spus o localnică. 

Stațiunea de cercetare, cea care deținea aceste terenuri, și-a redus mult activitatea în ultimul timp, după ce pământul a fost retrocedat. Proprietarii nu au știu ce să facă cu acesta, iar după ceva timp, a devenit plin de buruieni și plante.

Vasile Cochină a lucrat la Stațiunea Pomicolă Târgu Jiu. Își amintește de perioada în care Bălănești asigura vinul necesar pentru tot județul Gorj.

„Zona Bălăneşti asigura toată cantitatea necesară de vin pentru tot judeţul Gorj. Se lucra pământul într-un mod inteligent. Se efectuau studii pentru a se stabili ce soi de viţă de vie se adaptează mai bine“.