Un test banal de matematică i-a pus în dificultate pe mulți români: ‘Să nu faceți datorii la cămătari’
Iată cum un test banal de matematică, pe care îl poate rezolva fără ezitare, orice elev de clasa a patra din țară, a reușit să îi pună în dificultate pe români. Trei numere, un minus și un plus au creat o adevărată furtună în mediul online, cele două tabere formate aruncându-și cuvinte grele.
Testul banal de matematică ce i-a pus în dificultate pe mulți români
Matematica, bat-o vina! Un calcul ce ar fi trebuit să fie banal, mai ales pentru adulți, a reușit să îi împartă pe români în două tabere. Fiecare având convingerea că a dat răspunsul corect, s-a stârnit o adevărată bătălie în secțiunea de comentarii. Oamenii nu au ezitat să arunce cuvinte grele, urâte spre cei din „echipa adversă”.
Să nu ne imaginăm vreo secundă că era vorba despre vreun calcul dificil, ce folosește vreo formulă complicată. Nu, provocarea a fost un test de matematică pe care orice elev de clasa a patra (chiar mai mic) ar putea să îl rezolve fără nicio dificultate.
Problema sună exact așa: Cât fac 7 – 5 + 2?
Și de aici a început totul. Răspunsurile nu s-au lăsat așteptate prea mult, iar secțiunea de comentarii a postării conține adevărate perle.
Cei mai mulți au spus că răspunsul este 4, însă un internaut a ținut să explice de ce soluția ar fi fost, de fapt, cu totul alta, adică 0.
„7-5+2=7-7=0. Pentru că cei care se se țin deștepți nu știu să calculeze. Da, voi cei la care vă dă rezultatul 4. De unde l-aț scos că eu nu văd paranteze în calcul. Nu fiți idioți”, a scris bărbatul.
„Ăștia care au răspuns 0 sa nu faceți datorii că va bat cămătarii”
Comentariul lui a strâns 52 de aprecieri semn că, probabil, și acele persoane au obținut același rezultat.
Evident, reacția taberei pentru care răspunsul corect era 4 nu a întârziat să apară. Pe lângă expunerea regulilor elementare ale adunării și scăderii, oamenii nu au ezitat să folosească expresii jignitoare unii la adresa celorlalți.
„Ăștia care au răspuns 0 sa nu faceți datorii că va bat cămătarii”, „Ba voi chiar aveți drept de vot și nu știți cât face 7-5+2”, „Cine mai are răbdare cu toți cr$%*nii aștia?”, „Azi, fiecare cu aritmetica lui”, „Noi nu suntem deștepți, ești tu foarte prost! Și așa…ieși în evidență!”, „Ar trebui pus exercițiul ăsta pe foaia de vot. Cele incorecte să fie nule” – sunt doar câteva dintre comentarii.
Răspunsul corect este, de fapt, 4. În calculele în care apar operații de același ordin – cum sunt adunările și scăderile – ele se efectuează în ordinea în care sunt scrise. Astfel, avem:
7 -5 + 2 = 2 + 2 = 4
Se calculează întâi 7 – 5 = 2, apoi 2 + 2 = 4.